SAD, Francuska i Britanija spremaju udare na ID u Libiji

Američki, francuski i britanski vojni stručnjaci utvrđuju moguće mete za vazdušne napade na snage Islamske države u Libiji, kao i lokacije na kojima su prijateljske paravojne snage, tako da ih koalicione snage u udarima protiv ID slučajno ne pogode.

Obaveštajnim i vojnim stručnjacima i diplomatama iz SAD i Francuske u misiji izviđanja u blizini obalnog grada Tobruka priključilo se i šest britanskih vojnih stručnjaka, prenosi list Sandej Tajms.

Njihov cilj je da sačine spisak "potencijalnih meta za moguće britanske i koalicione vazdušne udare", prenosi list pozivajući se na britanske vojne izvore.

Američki predsednik Barak Obama naložio je u četvrtak svojim savetnicima za nacionalnu bezbednost da pojačaju napore kako bi se zaustavilo širenje Islamske države u Libiji i drugim zemljama.

Islamisti su iskoristili haos u Libiji i ušli u grad Sirt i u januaru izveli nekoliko napada na tamošnja naftna postrojenja.

Ranije danas, francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan naveo je da borci ID koji se kriju među izbeglicama koje iz Libije prelaze u Italiju predstavljaju veliki rizik po Evropu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 31. jan 2016, 17:41)
Воронцов [neregistrovani]

Они су тамо и створили хаос

Уништили су стабилну државу Либију. Зато нека сада праве ред , ако и уопште знају како да то учине ?