Renci: Italija neće dozvoliti da se uniššti Šengen

Italijanski premijer Mateo Renci optužžio je sve one koji žžele da "uniššte" Šengensku zonu unutar EU da bi time unišštili Evropu, istovremeno upozorivši da Italija to neće dozvoliti.

"Mi kažžemo snažno, odlučno i hrabro, da oni koji žžele da uniššte Šhengen žžele da uniššte i Evropu. Mi im nećemo dozvoliti da to urade", rekao je Renci dan nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, na kojem su dvoje zvaničnika razgovarali o migrantskoj krizi koja je zapretila ukidanjem slobode kretanja u EU, prenosi AFP.

Renci je to rekao tokom posete ostrvu Ventotene, gde su u toku drugog Svetskog rata dva zatvorenika u faššističkoj Italiji sačinila manifest o federaciji evropskih država koji mnogi smatraju pokretačem evropske unifikacije, navodi AFP.

Migrantska kriza je naterala nekoliko zemalja da ograniče slobodu kretanja na svojim granicama što je zapretilo postojanju sporazuma iz Šengena, koji predviđa odsustvo kontrole na unutrašnjim granicama u prostoru Šengena.

ŠŠest od 26 članica šengenskog prostora su privremeno uspostavile kontrole, bez zatvaranja njihovih granica.

"Danas, u trenutku velikih tešškoća za Evropu, mi smo odlučili da ponovo dođemo ovde, gde je sve započelo i da odamo počast onome što se dogodilo u možda najtežžem trenutku u istoriji evropskog identiteta", dodao je Renci.

broj komentara 0 pošalji komentar