Sirijska opozicija stigla u Ženevu, pregovori bez predstavnika Kurda

Delegacija najveće sirijske opozicione grupe Visokog komiteta za pregovore (HNC) doputovala je u Ženevu kako bi učestvovala na mirovnim pregovorima o Siriji, između ostalog i o obustavljanju napada ruskih i snaga sirijske vlade. Kurdski predstavnici nisu dobili mesto za pregovaračkim stolom.

U Švajcarsku je doputovao tim od 17 ljudi, među kojima su šef HNC Rijad Hidžab i pregovarački tim koji predvodi Asad el Zubi, prenosi Rojters.

Prema rečima predstavnika opozicije Nasana Age, HNC u Ženevi želi da razgovara o humanitarnim pitanjima, uključujući obustavu napada ruskih i snaga sirijske vlade.

"Idemo u Ženevu da testiramo ozbiljnost međunarodne zajednice u njenim obećanjima sirijskom narodu i takođe, ozbiljnost režima u sprovođenju humanitarnih obaveza", rekao je Aga.

Kako ističe Aga, žele da svetu pokažu ozbiljnost u pregovorima radi pronalaženja političkog rešenja.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus izjavio je da mirovni pregovori o okončanju petogodišnih sukoba u Siriji koji se vode u Ženevi moraju da obezbede političku tranziciju i poštovanje ljudskih prava.

Da bi razgovori uspeli mora se obaviti politička tranzicija i poštovati humanitarno pravo, naveo je Fabijus u saopštenju koje je upućeno Rojtersu.

HNC je sinoć saopštio da će poslati malu delegaciju na mirovne pregovore u kojima posreduju zvaničnici UN u Ženevi.

Njihovu odluku pozdravio je američki državni sekretar Džon Keri.

Predstavnici sirijskih Kurda, koji su očekivali da učestvuju u pregovorima o miru u Siriji, napustili su Ženevu pošto nisu dobili poziv i najavljuju da ih nikakve odluke koje tamo budu donete neće obavezivati, javlja AFP.

Saleh Muslim, šef uticajne Sirijske kurdske demokratske unije otputovao je u Ženevu u nadi da će njegova stranka dobiti mesto za pregovaračkim stolom, ali je sa svojim saradnicima napustio Ženevu.

"Da, napustili smo Ženevu jer nismo dobili poziv. Nećemo pristati ni na jednu odluku koja bude stigla iz Ženeve, uključujući sporazum o prekidu vatre", rekao je jedan od njegovih saradnika.

Dugo planirani mirovni pregovori o sirijskoj krizi uz posredovanje UN počeli su juče u Ženevi razgovorima predstavnika UN i sirijske vlade, ali bez glavne opozicione grupe.

Delegacija sirijske vlade predvođena ambasadorom Sirije pri UN Bašarom el Džafarijem sastala se sa glavnim predstavnikom UN Stafanom de Misturom, prenele su agencije ne navodeći detalje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи