Pregovori u Ženevi, dolazi i opozicija

U Ženevi su počeli pregovori o Siriji, uz posredovanje UN. Sirijska opozicija je odlučila da se pridruži pregovorima.

Sirijska opozicija, koja četiri dana održava sastanke u Rijadu, odlučila je da učestvuje u indirektnim mirovnim pregovorima sa sirijskim vlastima koji su počeli u sedištu UN u Ženevi, javila je agencija AFP.

U Ženevi su počeli indirektni mirovni pregovori za okončanje sirijskog petogodišnjeg sukoba u kojem je poginulo više od 260.000 ljudi, ali bez učešća glavne opozicione grupe koja je ranije saopštila da neće učestvovati u pregovorima dok vladine i ruske snage ne prestanu bombardovanje civila i podignu opsadu oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da postoje "dobri razlozi da se veruje" da će se glavna sirijska opoziciona grupa u nedelju pridružiti mirovnim pregovorima o Siriji, javila je agencija AP.

Neimenovani predstavnik opozicije rekao je da je sirijski opozicioni Visoki odbor za pregovore, velika koalicija političkih i predstavnika oružanih grupa formirana u decembru u Saudijskoj Arabiji, odlučio da uputi od 30 do 35 svojih predstavnika u Ženevu.

"Mala delegacija našeg Visokog odbora za pregovore odlučila je da krene u Ženevu", rekao je za AFP predstavnik sirijske opozicije Fuad Aliko i dodao da će se oni "možda sastati sa nekim predstavnicima velikih sila, ali ne u svojstvu pregovarača".

Indirektni mirovni pregovori o Siriji deo su procesa koji je predviđen prošlomesečnom rezolucijom UN koja predviđa rok od 18 meseci za političku tranziciju u Siriji, uključujući i izradu nacrta novog ustava i izbore.

Prvi sastanak su imali izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura i delegacija sirijske vlade koju predvodi ambsador pri UN Bašar Džafari.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво