Mosulska brana pred pucanjem, ugroženo pola miliona ljudi

Američki vojni zvaničnici izdali su upozorenje da postoji realna mogućnost da se uruši najveća brana u Iraku. U slučaju da se to dogodi, procenjuje se da bi poginulo više od pola miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Brana se nalazi severno od Mosula, drugog najvećeg iračkog grada koji je u rukama Islamske države, ali Amerikanci naglašavaju da džihadisti nisu najveći problem u celoj priči, piše Jutarnji list.

Problem je u činjenici da je struktura brane takva da polako dolazi do pucanja, a Iračani nemaju sredstava za održavanje.

"Kakve su šanse da brana pukne? Upravo to pokušavamo da otkrijemo, ali u jedno smo sigurni - ako brana pukne, dogodiće se katastrofa. Sve će se dogoditi jako brzo i završiće jako loše", rekao je američki pukovnik Šon Mekfarland.

Američki inženjeri stavili su senzore na branu, a ronioci su sproveli inspekciju strukture.

"Nestabilna je. Ona praktično stoji na gipsu i krečnjaku, a zadržava 12 milijardi kubnih metara vode", objasio je stručnjak Sem Kajli za Skaj Njuz.

U slučaju najmračnijeg scenarija, voda bi izbrisala dobar deo života oko reke Tigar.

"Formirao bi se deset metara visoki vodeni buldožer koji bi doslovce izbrisao Mosul. Nešto kasnije, stigao bi i do Bagdada... Stručnjaci procenjuju da bi poginulo oko 500.000 ljudi", dodao je Kajli.

Svake godine se brana sanira sa 200 tona materijala, ali izgleda da to ne pomaže previše jer su pukotine sve češće.

Zahvaljujući Mosulskoj brani celi severni Irak ima vodu za piće, a milion ljudi snabdeveno je strujom.

Prisutnost džihadista u blizini takođe ne pomaže saniranju brane. Sredinom 2014. godine ekstremisti su na dve nedelje i zauzeli branu, ali je nisu razorili, što su obećavali da će uraditi.

Međutim, kad je kurdska vojska poterala džihadiste, ubrzo su shvatili da je cela oprema pokradena.

Iračke vlasti svesne su u kakvoj je stanju brana i kao pomoć u spasavanju brane pozvali su italijansku kompaniju "Trevi grupu".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије