NATO: Vojni budžeti se kreću u dobrom smeru

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podneo je finansijski izveštaj za prethodnu godinu, u kome se ocenjuje da vojna izdvajanja članica alijanse "napokon idu u pravom smeru" i da je čak 16 članica ne samo zaustavilo smanjenje budžeta već je povećalo i izdvajanja za odbranu.

Jens Stoltenberg je u finansijskom izveštaju istakao da se vojni budžeti kreću u dobrom pravcu i da je 23 od 28 članica NATO-a povećalo izdatke na tenkove, avione i drugu vojnu opremu.

U izveštaju se navodi i da je udeo SAD u troškovima te vojne alijanse 72 odsto.

"U prethodnoj godini, krenuli smo u pravom smeru. Posle više godina smanjivanja troškova za odbranu, rezanja vojnog budžeta, praktično su smanjena kod evropskih saveznika i Kanade", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Prema izveštaju, odbrambeni troškovi članica NATO-a u 2015. pali su za 1,5 odsto, na oko 871 milijardu dolara, što je, kako je naveo Stoltenberg, posledica smanjivanja operacija SAD u Avganistanu i Iraku, kao i smanjenja vojnih budžeta nekih evropskih članica, poput Italije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 29. jan 2016, 12:46)
Darko [neregistrovani]

Plašenje Rusijom

Pa nije ni čudo, kad je NATO u poslednjih par godina otpočeo orkestriranu kampanju protiv Rusije kao i plašenje nekih svojih članica Ruskim faktorom. Time su, kako vidimo, dobili stabilniji budžet i njegovo uvećavanje.

(petak, 29. jan 2016, 01:37)
Pavle [neregistrovani]

Uopsteno

Za mene je ipak, bez obzira na drzavu, smanjenje vojnog budzeta zeljena vest. "dobre vibracije" - svet bez ratova

(petak, 29. jan 2016, 00:10)
Aggro [neregistrovani]

Ovo dobro?

To samo onima koji vide moć kao suštinu života ulaganje u vojsku može da bude dobra stvar. Nažalost, pored svih pobeda nad prirodom od umetnosti do kosmičke stanice, nismo uspeli da pobedimo želju za moći. Izgleda je neuništiva, bez nje ne bismo nikad nestali.

(četvrtak, 28. jan 2016, 19:19)
anonymous [neregistrovani]

Koji deo...

.... ovakvog budzeta moze da iskoreni u glad, na primer ?
Koliko je vec nesrecnih ljudi na planeti a oni hoce taj broj jos da povecaju - radi cega ?