SZO: Ove godine do četiri miliona obolelih od virusa Zika

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je da bi u narednih godinu dana u Severnoj i Južnoj Americi virusom Zika moglo da se zarazi tri do četiri miliona ljudi, kao i da bi ta bolest mogla da se proširi i na Kinu.

Zvaničnik odeljenja SZO za sprečavanje epidemija u Severnoj i Južnoj Americi Silvan Aldigjeri rekao je da se ta procena temelji na ranijem broju zaraženih denga groznicom, koju takođe prenose komarci, prenela je agencija AP.

Aldigjeri je naveo da Agencija očekuje "ogroman broj" zaraženih virusom Zika zbog velike raširenosti komaraca koji ga prenose, kao i zato što među stanovništvom nema imuniteta na taj virus.

Pošto većina ljudi zaraženih virusom Zika ne oseća zdravstvene tegobe, prisutna je "tiha cirkulacija" virusa pa je praćenje njegovog širenja zbog toga otežano, rekao je zvaničnik SZO.

Smatra se da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu.

SZO je takođe upozorila da bi Kina i druge zemlje u kojima je prisutna denga groznica trebalo da budu na oprezu zbog mogućeg širenja virusa Zika.

Sve zemlje u kojima je prisutan azijski tigrasti komarac treba da budu zabrinute zbog mogućeg širenja virusa Zika, upozoravaju zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

Azijski tigrasti komarac prenosi bolesti poput virusa Zika, denga groznice i virusa čikungunja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се