Odlažu se pregovori o Siriji

Predstavnik sirijske opozicije kaže da pregovori vlasti i opozicije iz "tehničkih razloga" verovatno neće početi u petak, kako je to ranije najavljivano. Pregovori bi mogli biti održani na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu sledećeg meseca.

Haitam Mana, kopredsednik arapske i kurdske organizacije Sirijski demokratski savet rekao je za Asošiejtid pres da izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pokušava da otkloni prepreke uoči početka pregovora.

Mana je rekao da su njegova organizacija i grupe s kojima sarađuje napravili svoju listu predstavnika opozicije, nezavisno od liste sastavljene u Saudijskoj Arabiji, što će verovatno razgneviti opoziciju koju podržavaju Saudijci.

Opozicija koju podržava Rijad, poznata kao Viši pregovarački odbor, saopštila je da pre pregovora u Ženevi, vlada treba da prestane bombardovanje i omogući dostavljanje humanitarne pomoći u opkoljene oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov najavio je da bi mirovni pregovori o Siriji u "Bečkom formatu" mogli biti održani na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu sledećeg meseca, prenosi ruska novinska agencija Tas.

Bogdanov je naveo da su američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov postigli dogovor o održavanju sastanka 11. februara u Minhenu.

Na pregovore će biti pozvani svi učesnici Međunarodne grupe za podršku Siriji.

Grupa za podršku Siriji okuplja ministre zapadnih i zemalja Bliskog istoka i Kine, ali ne i predstavnike sirijske vlasti i opozicije.

Godišnja Bezbednosna konferencija počinje 12. februara u Minhenu. Mirovni pregovori o Siriji, koji će se odvijati pod okriljem Ujedinjenih nacija, počinju sutra u Ženevi.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи