Bavarska vlada preti tužbom saveznoj vladi

Nemačka pokrajina Bavarska zapretila je tužbom saveznoj vladi na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, ukoliko ne preduzme mere za dodatno obezbeđenje nemačke granice i smanjenje broja tražilaca azila.

Guverner Bavarske Horst Zehofer je Merkelovoj poslao pismo u kojem je naveo zahteve poput "efikasne granične kontrole" na svim graničnim prelazima i uvođenje godišnjeg limita za prijem izbeglica u Nemačku na 200.000, saopštila je vlada u Berlinu, a prenela agencija AP.

Nemačka je prošle godine prihvatila gotovo 1,1 milion izbeglica.

Zahtevi bavarske vlade, kao i pretnja tužbom pri Saveznom ustavnom sudu ukoliko Berlin je ispuni zahteve Bavarske, koja je najjužnija pokrajina i prva u koju stižu izbeglice, nisu ništa novo.

Ono što je novo je to što je Bavarska poslala saveznoj vladi zvanično pismo, što je povećalo napetosti u vladajućoj koaliciji, navodi AP.

U Bavarskoj je na vlasti Hrišćansko-socijalna unija, regionalna sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije na čijem je čelu Merkelova.

Zehofer se već mesecima suprostavlja Merkelovoj zbog njene politike "otvorenih vrata" prema izbeglicama i sve glasnije traži ograničenje broja izbeglica koje će Nemačka primiti.

broj komentara 0 pošalji komentar