Hoće li sirijska opozicija učestvovati u pregovorima?

Sirijska opozicija dovela je u pitanje svoje učešće u mirovnim pregovorima koji su planirani za petak, osporivši diplomatske napore UN i optuživši SAD da usvajaju iranske i ruske ideje o rešenju sirijskog sukoba.

Opozicija, koju podržava Saudijska Arabija, sastala se kako bi odlučila da li će učestvovati u pregovorima koje izaslanik UN Stefan de Mistura treba da otvori u petak u Ženevi, prenosi Rojters.

Opozicioni zvaničnik Asad el Zubi rekao je arapskom novinskom kanalu Al Hadat da je pesimista, mada će konačna odluka biti doneta na sastanku opozicije u Rijadu.

Zubi, koji bi trebalo da predvodi delegaciju opozicije na pregovorima, rekao je da bez primene koraka dobre volje, uključujući oslobađanje zarobljenika, "pregovora neće biti".

Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Džon Keri izneo je, na nedavnom sastanku sa liderom opozicije Rijadom Hidžabom, iranske i ruske ideje o Siriji.

Očekuje se da će De Mistura u toku dana uputiti pozive stranama koje treba da učestvuju u pregovorima.

Neimenovani zapadni diplomata rekao je da je cilj da pregovori počnu bez daljeg odlaganja jer, kako je objasnio, "postoji izvestan strah da, ako pregovori ne počnu uskoro, nikada neće ni početi".

Sirijska vlada, koja, uz pomoć ruskih vazdušnih napada i iranskih kopnenih snaga od pobunjenika preuzima kontrolu nad teritorijama, već je najavila da će učestvovati u pregovorima, navodi Rojters.

Opozicija, koja obuhvata nedavno formirani Visoki komitet za pregovore, više puta je poručila da vlada i njeni saveznici moraju da prekinu bombardovanje i ukinu blokade oblasti pod opsadom pre nego što počnu bilo kakvi pregovori.

Pripreme za pregovore remeti i spor oko toga ko bi trebalo da predstavlja opoziciju.

Rusija nastoji da proširi delegaciju opozicije na Demokratski savez, moćnu kurdsku frakciju koja kontroliše široke oblasti severne Sirije, dok sunitska arapska opozicija tvrdi da bi kurdska partija trebalo da bude deo vladine delegacije.

Demokratski savez, najveća sirijska kurdska partija, očekuje da bude pozvan na pregovore, ali još nije jasno u kom svojstvu će biti tamo, rekao je njen lider Saleh Muslim, prenosi Rojters.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je ocenio da će biti nemoguće postići mirovni sporazum u Siriji ako Kurdi ne budu pozvani da učestvuju u pregovaračkom procesu, te da bi bilo nepravedno i kontraproduktivno sprečiti ih u tome.

S druge strane, Turska je saopštila da je protiv učešća kurdske milicije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво