Novi virus opasan po trudnice širi se američkim kontinentom

Severna i Južna Amerika u strahu su od novog virusa ZIKA, koji prenose komarci. Strah je opravdan, to je danas objavila i Svetska zdravstvena organizacija. Posebnu zebnju budi činjenica da je virus raširen u Brazilu gde se za pola godine održavaju Olimpijske igre.

Novi virus ZIKA, koji prenose tigrasti komarci, veoma je opasan za trudnice i bebe. Virus kod buduće majke izaziva osip, povišenu temperaturu i konjuktivitis, dok su kod tek rođenih beba uočena neurološka oštećenja. U Brazilu, odakle se virus i proširio, 2015. rođeno je 4.000 beba sa mikrocefalijom, što je 30 puta više nego 2010.

"Iako direktna veza između mikrocefalije i virusa nije dokazana, postoje veoma snažne sumnje u to. Porast neuroloških oštećenja kod beba, primećen u nekim zemljama, podudara se sa pojavom virusa u tim područjima", navodi direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan.

Virus je već registrovan širom Južne Amerike, a svetska zdravstvena organizacija upozorava da će se veoma brzo proširiti i na Severnu Ameriku. Bezbedni su Kanada i Čile - gde komarci zbog temperature ne mogu da prežive. Trudnicama se ne savetuje put u ova područja, a južnoamerički zvaničnici čak i apeluju da se trudnoća odloži.

"Preporučujemo parovima da pažljivo planiraju trudnoću. Ako odluče da imaju decu, buduće majke moraju da vode računa da ne budu previše napolju, ili da pokriju celo telo ako izlaze", ističe Eduardo Espinoza iz ministarstva zdravlja u El Salvadoru.

Za ZIKA virus još nema vakcine, i jedini način da se virus izbegne jeste da se ne boravi u predelima u kojima je registrovan. Ali, putovanje u poprište virusa izvesno je za sve učesnike i gledaoce Olimpijskih igara u Riju. Vlasti u Brazilu najavljuju da će pojačano uništavati legla komaraca uoči Olimpijade, i nadaju se da će komaraca u avgustu biti manje jer je taj mesec u Brazilu hladniji i suvlji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво