Ministri EU o produženju pograničnih kontrola

Ministri unutrašnjih poslova EU u Amsterdamu na neformalnom sastanku razgovaraju o opcijama za produženje privremenih pograničnih kontrola u Šengen zoni kako bi se kontrolisao priliv migranata. O migrantskoj krizi razgovara se i u Ankari, gde se sa turskim vlastima sastaju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesari za proširenje i humanitarna pitanja Johanes Han i Hristos Stilijanides.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner upozorila je danas da će se, ako se ništa ne bude primenilo u obezbeđivanju spoljne granice EU, šengenska međa pomeriti u pravcu centralne Evrope.

Ona je, pred Savet ministara unutrašnjih poslova EU u Amsterdamu, poručila svojim kolegama da ostaje odluka Vlade Austrije o ograničneju prihvata azilanata.

Prema njenim rečima osnovno je da Grčka štiti spoljnu granicu EU i da mora učiniti što pre, sve što može, kako bi pojačala resurse za stvarnu zaštitu granice.

"Uverena sam da je potrebno da se usposatvi zajednička granična i morska kontrole. Taj predlog je na stolu i biće danas težište sastanka", najavila je Mikl-Lajtner, prenosi APA.

Ona je ocenila da je mit da grčko-turska granica ne može da se obezbedi.

"Imajmo na umu mornaricu Grčke koja ima dovoljne kapacitete da zaštiti granice. Jedna od najvećih mornarica u Evropu treba civilnu komandu kako bi se uspostavila kontrola nad granicom", smatra Mikl-Lajtner.

Prema njenim rečima tek kada se obezbede evropske spoljne granice EU može ponovo da bude delotvorna.

Avramopulos: Šengen nije ugrožen

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da EU mora da učini sve da bolje zaštiti svoje spoljne granice, ali da Šengen nije ugrožen.

"Evropska komisija će preduzeti korake ka boljem upravljanju migrantskom krizom, a članice EU treba to da ostvare", rekao je Avramopulos pred početak sastanka u Amsterdamu.

Sa druge strane, kako je dodao, sloboda kretanja u Šengenskoj zoni mora da se zadrži, ali jasno je da spoljne granice EU moraju bolje da se zaštite.

Na pitanje da prokomentariše upozorenja da bi Grčka mogla biti isključena iz evrozone ako ne uspe da zaštiti spoljnu granicu EU, Avramopulos je rekao da "ništa slično nije predloženo niti se o tome diskutovalo". 

Nemačka, glavno odredište za ljude koji pristižu u Evropu u jeku najgore migracione krize na kontinentu posle više decenija, jedna je od nekoliko evropskih zemalja koje su ponovo uvele privremene pogranične provere radi bolje kontrole migracijskih tokova.

Te privremene pogranične kontrole ističu u maju, što znači da moraju da budu ili ukinute, ili produžene na dve godine ukoliko Berlin kaže da "trajni propusti" na spoljnim granicama Šengena to opravdavaju, napominje Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара