Najhladnija zima u Hongkongu u proteklih 60 godina

Hladni talas zahvatio je i Hongkong, u kojem je temperatura pala na najniži nivo u poslednjih gotovo 60 godina. U pojedinim delovima grada, u kojem inače vlada suptropska klima, uhvatio se čak i mraz.

Lokalna meteorološka služba je upozorila na mraz i intenzivan nalet hladnog vazduha, uz hladne monsunske vetrove, prenela je agencija AFP.

Jutarnja temperatura pala je na samo 3,3 stepena u centralnim delovima Hongkonga, gde većina zgrada nema centralno grejanje, dok se na obližnjim brdima čak spustila ispod nule.

"Danas je najhladniji dan još od 1957. godine. Minimalna dnevna temperatura iznosila je samo 3,3 stepena, dok je rekord koji je i dalje na snazi onaj iz februara 1957, kad je zabeleženo samo 2,4 stepena", rekao je honkonški zvaničnik Vong Vai-kin.

Iako hladnoća u Hongkongu nije ni blizu snežnoj oluji koja je zahvatila SAD i delove Kine, tako niske temperature su za mnoge građane Hongkonga nešto novo.

"Veoma je hladno i vetrovito. Građani se savetuju da se toplo obuku i da izbegavaju dužu izloženost hladnom vetru", upozorenje je koje je objavljeno na sajtu vlade Hongkonga.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. jan 2016, 11:15)
M.N.DUJOVSKI [neregistrovani]

Ekstremi

Pisite o najhladnijoj godini na Zemaljskoj kugli ( 1935 ). Ona je ujedno najsneznija dodina zabelezena u istoriji merenja meteoroskih vrednosti. Koja ono bese godina kada je u Juznoj Americi pao sneg 7 metara, prepolovio se onda stocni fond. To su interesantni podaci...