Zeman: Samoubistvo Evrope ako na granice ne postavi prave vojnike

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je da će Evropa izvršiti samoubistvo ukoliko na granice pred izbeglice ne postavi prave vojnike, možda NATO-a, a ne, kako je rekao, operetu od Evropske pogranične straže i ne počne hitno i masovno da deportuje sve ekonomske imigrante, izbeglice sa više pasoša ili koje ne daju otiske prstiju, kao i sve huškače na mržnju prema Evropi, počev od radikalnih imama.

"Evropska unija je živela u miru i nije navikla na sukobe i krize. Ignorisala je upozorenja i dospela je u situaciju gde je jedini izlaz deportacija. A dopunio bih još i deportacija onih koji šire mržnju. Zašto ne deportovati radikalne grupe koje šire terorizam ili svojom propagandom mržnje u stvari izazivaju terorističku psihozu", rekao je Zeman u intervjuu koji u vikend izdanju objavljuje češki dnevnik Pravo.

Češki predsednik dopustio je da izbegličku krizu prati i masa dezinformacija i da je imama iz Kelna koji je navodno rekao da su za napade žene same krive jer koriste parfeme, možda izmislila ruska televizija, ali i da takvih imama ima stotine po celom svetu i treba ih deportovati.

"EU mora da napravi dogovor sa zemljama koje su spremne da te ljude prime. Neću da propisujem... ali jedna od mogućnosti je Alžir", rekao je Zeman.

Češki predsednik kritikovao je EU pa i češku vladu da kao u staroj češkoj poslovici zatvaraju štalu tek kada je krava već pobegla i da smišljaju Evropsku pograničnu stražu kao iz operete i to im traje pola godine, iako imaju za rešenje svega dva meseca dok se ne obnovi izbeglički talas.

"Predlog je da ta Evropska pogranična straža ima 1.500 ljudi. Smatram da je to apsolutno komično. To će biti neka armijica iz operete koja ništa neće sprečiti. Ako pogledate vojni potencijal zemalja članica EU, kada bi svaka dala 1.000 vojnika to je već 28.000 vojnika sa kojima može da se operiše", rekao je češki predsednik.

Zeman je podsetio da je pre dve godine predlagao da se osnuje evropska armija i da je sada jasno koliko je ona zaista potrebna a ako zajedničke evropske vojske nema onda bi trebalo stvoriti zajedničku komandu NATO-a ili koaliciju voljnih i poslati vojnike NATO-a da brane šengenske granice od izbeglica.

"Naravno, moguće je stvoriti nešto što se nekada nazivalo 'koalicija voljnih' u slučaju Iraka, koalicija u koju bi ušle samo zemlje koje su zainteresovane. Uvek pitam: ima li Italija armiju? Ima. Ima li Grčka armiju? Ima. Da li u tim zemljama funkcionišu hot spot centri za registraciju izbeglica? Ne funkcionišu. Zašto? Zato što nisu pod zaštitom armije", rekao je Zeman.

Češki predsednik izjavio je da procenjuje da talas ne jenjava i da će se broj imigranata i izbeglica naredne godine minimalno udvostručiti, pa je najbolja zaštita za Čehe da uopšte izbeglice u zemlju ne puštaju i vraćaju ih natrag još na granicama.

"Vrlo dobra ideja je da se poveća broj rezervista, za sada ih je 1.200, do 2020. godine bi trebalo da ih bude 5.000. Maksimalno da se ojačaju i ljudski i tehnički kapaciteti", kazao je Zeman i preporučio da granice nadziru masovno i dronovi kako se Češkoj ne bi desilo ono što i Makedoniji ili Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji da odjednom broj izbeglica koji prolaze kroz zemlju skoči na 10.000 dnevno.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво