Bajden ošštro kritikovao Tursku

Potpredsednik SAD Džžozef Bajden je u obraćanju predstavnicima civilnog sektora ošštro kritkovao Tursku zbog guššenja slobode govora.

Bajden je predstavnicima civilnog dršuštva u Istanbulu rekao da turska vlada ne daje dobar primer zatvaranjem novinara i istragom protiv akademika koji su kritikovali vojnu kampanju u jugoistočnom, većinski kurdskom delu zemlje.

Kada se novinari zastraššuju ili zatvaraju zbog kritičkih izvešštaja, sloboda pristupa internetu ograničava, drušštveni mediji poput jutjuba ili tvitera zabranjuju, a višše od hiljadu akademika optužžuje za izdaju zbog jednostavnog potpisivanja peticije, to onda nije primer koji bi trebalo dati drugima”, poručio je potpredsednik SAD, preneo je Glas Amerike.

Bajden je pre sastanka rekao da Vaššington žželi da Turska bude “snažžan primer” dinamične demokratije za Bliski istok.

Američki zvaničnik bi tokom dvodnevne posete Istanbulu trebalo u subotu da se sastane sa turskim predsednikom Redžžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 23. jan 2016, 12:35)
Mare [neregistrovani]

Interesantno

Vašington želi da Turska bude... A šta Turska želi? Ovo prosto"miriše" na: "Mi želimo slobodu "novinara" kako bi vas držali u šaci medijskim ratom." Jesam za slobodu govora i medija samo što smo svi videli iz mnogo primera da se to prečesto zloupotrebljava.

(subota, 23. jan 2016, 10:17)
anonymous- [neregistrovani]

Neće biti velikog nesporazuma

Ništa to. Turska je najveći i najpouzdaniji prijatelj Amerike u tom delu sveta.

(subota, 23. jan 2016, 09:02)
anonymous [neregistrovani]

Критика

Неће Ердоган да толерише овакве говоре и критике.