Islamska država čuva avion A-10 od penzije?

Džihadisti Islamske države su odlučni da unište sve što im se nađe na putu dok osvajaju teritorije u Iraku i Siriji, međutim, izgleda da su nenamerno spasili od penzionisanja flotu američkih aviona A-10.

Zamenik šefa vazdušnih snaga SAD general Dejvid Goldfin rekao je da su uspon Islamske države, kao i vazdušna kampanja SAD promenili planove o penzionisanju aviona A-10 koji su uvedeni u upotrebu još 1975. godine.

Planirano je da avioni F-35 zamene A-10, ali oni su još u fazi testiranja.

A-10 tanderbolt je američki borbeni avion, specijalno projektovan za blisku podršku kopnenim snagama, iz vazdušnog prostora.

Reč je o dvomotornom avionu koji može da se koristi protiv svih ciljeva na kopnu, uključujući tenkove i druga oklopna vozila.

Avion se najbolje pokazao u borbi protiv džihadista u novembru, kada je zajedno sa AC-130 učestvovao u misiji u kojoj je uništeno 116 tankera sa naftom ID.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 23. jan 2016, 10:39)
Dejan BL-RS [neregistrovani]

GAU8/A

Višecijevni rotacioni top kalibra 30mm koji ispaljuje projektile sa osiromašenim uranijumom (zbog specifične gustine materijal je 13 puta tvrđi od čelika) na oklopljene ciljeve, glavno je oružje ovog jurišnika. Borbeni komplet čini 1350 granata veličine flaše za mlijeko i može da ih sve ispali za 20-tak sekundi! Najveći problem je što je osiromašeni uranijum radioaktivan pa napadnute zemlje trpe zračenja decenijama. Sve se zagadi: Zemlja, vazduh, voda...

(subota, 23. jan 2016, 08:35)
anonymous [neregistrovani]

Au

Ako se u necemu ovaj avion pokazao,to je sejanje osiromasenog uranijuma!

(subota, 23. jan 2016, 01:38)
anonymous [neregistrovani]

F-35

je avion koji nikada neće videti borbu jer je apsolutni promašaj, kao i F-22.