Islamska država čuva avion A-10 od penzije?

Džihadisti Islamske države su odlučni da unište sve što im se nađe na putu dok osvajaju teritorije u Iraku i Siriji, međutim, izgleda da su nenamerno spasili od penzionisanja flotu američkih aviona A-10.

Zamenik šefa vazdušnih snaga SAD general Dejvid Goldfin rekao je da su uspon Islamske države, kao i vazdušna kampanja SAD promenili planove o penzionisanju aviona A-10 koji su uvedeni u upotrebu još 1975. godine.

Planirano je da avioni F-35 zamene A-10, ali oni su još u fazi testiranja.

A-10 tanderbolt je američki borbeni avion, specijalno projektovan za blisku podršku kopnenim snagama, iz vazdušnog prostora.

Reč je o dvomotornom avionu koji može da se koristi protiv svih ciljeva na kopnu, uključujući tenkove i druga oklopna vozila.

Avion se najbolje pokazao u borbi protiv džihadista u novembru, kada je zajedno sa AC-130 učestvovao u misiji u kojoj je uništeno 116 tankera sa naftom ID.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво