Nemačko oružje preko Kurda do crnog tržišta

Automatske puške i pištolji koje je nemačko ministarstvo odbrane dostavilo kurdskim borcima u severnom Iraku prodaju se na crnom tržištu, pokazuje istraživanje nemačke televizije NDR.

Kada je u leto 2014. Nemačka počela da isporučuje oružje Pešmerga borcima, ta odluka je izazvala mnogo bure u Nemačkoj. Berlin do tada nikada nije poslao oružje u aktivno ratno područje.

Kritičari su tvrdili da će nemačka vojska izgubiti trag tog oružja, kao i da ono lako može doći u pogrešne ruke.

Istraga NDR-a je pokazala da su ti strahovi bili opravdani.

Na tržištu oružja pronađene su nemačke puške i pištolji koji se nude na prodaju.

Kako je navedeno, serijski brojevi i oznake firme "Hekler i Koh" kao i nemačke vojske, jasno ukazuju da je reč o oružju koje je isporučeno Kurdima pre 18 meseci.

Bivši Pešmerga borac koji je govorio za NDR kaže da je puška G-36 koštala i do 4.000 dolara, ali da je cena opala u poslednjih nekoliko meseci zato što je ima previše na tržištu. Na tržištu van Erbila, novinaru je ponuđena puška G-36 za između 1.450 i 1.800 dolara.

Do prošlog leta, Nemačka je Pešmergama isporučila 12.000 pušaka G-3, 8.000 pušaka G-36 i 8.000 pištolja P-1. Ministarstvo odbrane je prethodno priznalo da ne zna koje su borbene jedinice dobile oružje.

Bivši Pešmerga borac je priznao da zna da je oko 100 njegovih saboraca prodalo oružje i napustilo rat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво