Papa izmenio ritual pranja nogu

Papa Franja promenio je crkveni zakon da omogući izvođenje preduskršnjeg rituala pranja nogu ženama i muškarcima, bilo da su hrišćani ili ne, u znaku univerzalne službe.

Prema dosadašnjim pravilima Vatikana na Veliki četvrtak samo muškarci učestvuju u tom ritualu. Ranije pape su tradicionalno izvodile ovaj ritual na 12 muškaraca hrišćana, u podsećanju na 12 Isusovih apostola.

Neposredno posle izbora na mesto poglavara Rimokatoličke crkve papa Franja je izveo ovaj ritual na muškarcima i ženama hrišćanima i muslimanima u jednom zatvoru, što je naišlo na neodobravanje u konzervativnim krugovima.

Vatikan je danas izdao ukaz iz kancelarije za liturgije objavljujući da se ritual sada može sprovesti na bilo kome "izabranom među Božjim ljudima". Ne pominje se rod ili verska pripadnost.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jan 2016, 17:58)
Slobodan [neregistrovani]

Zajednica

Isus je svojim učenicima oprao noge u oči praznika Pashe, pre svog stradanja. Pritom je poučio svoje sledbenike (za sva vremena) da jedni drugima peru noge i time priznaju da su jednaki pred Bogom i ponizni jedni pred drugima u životu i službi jedan drugome. Dakle u crkvi nema hijerarhije. I to je trajalo do IV veka. A onda je u crkvi nastala hijerarhija i puno toga još što nema veze sa sledbeništvom Isusa Hrista. Ovim gestom Papa, simbolično poručuje da ne samo katolici već ceo ljudski rod, bez obzira ne veru i naciju pripada njemu, odnosno pod vlasti je katoličke crkve. Jer "koji hoće da među vama bude prvi, neka svima služi". Naravno, nemojmo se varati i misliti kako Papa i njegova crkva zaista žele da služe čovečanstvu. Ovo je samo poruka za one koji znaju da čitaju takve poruke, da oni žele da vladaju svetom i rade na tome.