Istraga o smrti Litvinjenka ugrožava odnose Londona i Moskve?

Zaključak istrage da je ubistvo Litvinjenka odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi, izuzetno je uznemirujući i Velika Britanija razmatra korake protiv Rusije, navodi portparolka britanskog premijera. Ruski ambasador u Londonu pozvan na konsultacije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručuje da britanska istraga o smrti Litvinjenka može da bude otrov za odnose Velike Britanije i Rusije, prenosi "Rojters".

18.15 - Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da iza ubistva Litvinjenka stoji država. 

16.30 - Britanska istraga o smrti Litvinjenka je "otrov" za odnose Rusije i Britanije, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters

15.30 - Izveštaj Velike Britanije "očekivan" a cilj je da se ocrne Rusija i rusko rukovodstvo, kaže portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova.

14.30 - Britanska vlada pozvala ruskog ambasadora u Londonu na konsultacije.

13.00 - Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Tereza Mej kaže da su na snazi Interpolovi nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo.

12.35 - Razmatraju se koraci protiv Rusije, ističe portparolka britanskog premijera.

11.45 - Istraga je politički motivisana i pristrasna, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

11.00 - Andrej Lugovoj navodi da su optužbe protiv njega apsurdne, prenosi Interfaks

10.35 - Ruski predsednik Vladimir Putin verovatno umešan u ubistvo Litvinjenka, navodi britanski sudija Robert Oven, javlja Rojters.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Aleksandra Litvinjenka i Vladimira Putina, pa su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Rojters.

"Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe) s ciljem ubistva Litvinjenka verovatno je odobrio predsednik Putin", rekao je sudija Robert Oven u londonskom Visokom sudu, preneo je AFP.

Velika Britanija nakon izveštaja razmatra dalje korake protiv Rusije, saopšteno je iz Dauning strita.

"Ono što se dogodilo je apsolutno užasno, a taj izveštaj potvrđuje ono što smo uvek mislili i ono što je prethodna laburistička vlada mislila u vreme kad se ubistvo dogodilo, a to je da je ovo delo iza kojeg stoji država", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron u izjavi za britansku televiziju iz Davosa, na Svetskog ekonomskog foruma.

"Sada moramo da pročitamo čitav izveštaj i uzmemo u obzir sve detalje, ali nemojte da sumnjate, na ovaj šokantan incident smo reagovali pre više godina, onda kad se on dogodio, a sada dodatno pooštravamo našu reakciju", istakao je britanski premijer. 

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej kaže da je duboko uznemirujuća informacija da je ruska država verovatno umešana u ubistvo Litvinjenka.

Prema njenim rečima, na snazi su Interpolovi nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo. Kaže da će u vezi sa tim slučajem biti primenjeno zamrzavanje sredstava.

Mej je dodala da će pozvati ruskog ambasadora u Londonu kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog nesaradnje.

Dodaje da je uputila pisma NATO-u i kolegama u EU kako bi se preduzeli koraci kako bi se sprečilo da se ubistva poput ovog ponove.

Britanska policija je saopštila da i dalje traži ekstradiciju Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, dvojice glavnih optuženih za ubistvo Litvinjenka.

Rusija: Britanska istraga pristrasna 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da će britanska istraga može da bude otrov za odnose dve zemlje.

Dodaje da će Rusija dati odgovore diplomatskim putem.  

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je da je britanska istraga o smrti bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka pristrasna i ograničena i da London politizuje taj slučaj kvareći atmosferu bilateralnih odnosa Britanije i Rusije.

"Želeli bismo da istaknemo da stav Rusije prema tom pitanju ostaje nepromenjen i dobro je poznat. Žalimo što je taj čisto krivični slučaj politizovan i kvari celokupnu atmosferu bilateralnih odnosa", rekla je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, preneo je Tas.

Kaže da je izveštaj Velike Britanije "očekivan" i da je cilj da se ocrne Rusija i rusko rukovodstvo.

Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare rekla i da se "zapadne kolege bave teatrom apsurda".

Prema njenim rečima, proces se odigravao iza kulisa, "sve se odvijalo pod velom tajne".

"Nama treba vremena da izučimo taj dokument, posle čega ćemo dati detaljnu ocenu", rekla je Zaharova.

Andrej Lugovoj, jedan od dvojice Rusa koji su u danas objavljenim rezultatima britanske istrage imenovani kao ubice kritičara Kremlja Aleksandra Litvinjenka, izjavio je da su optužbe protiv njega apsurdne.

"Rezultati istrage koji su objavljeni još jednom potvrđuju antiruski stav Londona, ograničeno gledanje na stvari i nespremnost Britanaca da utvrde istinski uzrok Litvinjenkove smrti", rekao je sada ruski poslanik Lugovoj agenciji Interfaks.

Istovremeno, udovica bivšeg ruskog špijuna Marina Litvinjenko izrazila je u Visokom sudu u Londonu zadovoljstvo zaključcima britanske istrage i pozvala britansku vladu da preduzme korake protiv ruskih agenata koji operišu u Britaniji i da uvedu sankcije protiv Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenele su agencije.

Neimenovani izvori iz Kremlja navode da je za Moskvu neprihvatljiv tajni karakter nekih delova istrage i upozoravaju da će britanska istraga imati ozbiljne posledice u odnosima između Britanije i Rusije, prenosi Tanjug.  

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina koji je pobegao iz Rusije šest godina pre nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio redak radioaktivni izotop polonijum-210.

Otrovali su ga bivši član obezbeđenja KGB-a koji je u međuvremenu postao poslanik Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izveštaju britanskog višeg sudije Ovena.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo Litvinjenka.

Litvinjenkova smrt doprinela je pogoršavanju odnosa između Moskve i Londona posle Hladnog rata, a veze između dve zemlje nikada se od tada nisu oporavile. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара