Italija, strah od mogućih napada džihadista iz Albanije

Albanija je postala kancelarija za angažovanje džihadista, navodi italijanski list "Korijere dela sera", uz ocenu da je to posebno opasno za Italiju jer bi odatle mogli biti planirani napadi na italijanskoj teritoriji.

U prilogu na portalu italijanskog lista, novinar Antonio Ferara iznosi da su NATO, SAD i Rusija podigli uzbunu zbog onoga što se dešava u Albaniji, gde je, kako se navodi, hiljadu ljudi spremno da se priključi teroristima.

"Kako javljaju naše tajne službe, oni koji regrutuju nove džihadiste nude im 2.000 evra mesečno po ugovorima na neodređeno vreme. Ugovor ima samo dve klauzule, hrabrost i znanje italijanskog jezika", kaže Ferara.

Objašnjava da ovo drugo nije teško, jer u Albaniji mnogi gledaju italijansku televiziju, često putuju u Italiju i znaju italijanski.

Italija se boji da bi Albanija mogla da postane prolaz Islamske države ka Italiji i Evropi isto kao što je to Belgija bila ka Francuskoj za terorističke napade 13. novembra, prenosi prištinska Gazeta Blic.

"Opasnost je veća nego što nam se čini. U nekim delovima Albanije cveta ilegalno tržište oružja, koje se prodaje svakome ko je spreman da plati, pa i Islamskoj državi kao džihadističkoj formaciji, za 600 evra po komadu", navodi italijanski novinar.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 20:01)
anonymous [neregistrovani]

Заиста?

Ма невероватно, зар се нису италијани на сав глас хвалили како су им албанци добре комшије (док су признавали Косово). Европа се још једном показала непрофесионално и без политике.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 19:23)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

А где је ту Покрајина КиМ, они су гори

Европа упорно затвара очи од српске покрајине КиМ где је већина албански живаљ а они су далеко испред Албаније и давно су почели са дрогом и терором по наруџбини. Неће још дуго бити у сенци, нема више заштите од САД, очекује се реакција по Европи где су међу главним мафијашима, легло разног криминала.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

Mi se godinama njime mucili a vi nam niste verovali !

Nasi vojnici na granici sa Albanijom cesto napadnuti bili i tako godinama i pre ovog svetskog vestacko napravljenog terorizma.Italija je shvatila neke stvari i uvidela da je najveca opasnost koja preti celoj Evropi bas upravo ta Albanija. Zemlja sa najvecim brojem boraca na strani Islamske Drzave po broju stanovnika!Kosovo je takodje samo jedna dalja teritorija na kojoj se takodje nalaze pripadnici ID koji su u neprestalim kontaktima sa njima. Sve ce se to iskoreniti kad se vrati na vlast srpski narod onome kome i teritorija kroz hiljada godina pripada istoriski.