EU: Sedam država blokiralo Šengen

Evropska komisija saopštila da je Austrija odlučila da "zbog situacije s imigrantima, koja je izmakla kontroli", do februara produži od septembra uvedeni nadzor unutrašnjih šengenskih granica. Time je ukupno sedam država EU uvelo privremeni granični nadzor unutar šengenskog prostora.

Tu informaciju iznela je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto.

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti proveru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama.

Berto je navela da su, na temelju šengenskih odredaba za "prinudne prilike" Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Dodala je da su zbog procene o pretećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mere preduzele Austrija, Francuska, Nemačka i Malta.

"Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama Šengena", objasnila je Nataša Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je "produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli".

Slovenija odbija zajedničku kontrolu

Mediji u EU su preneli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva spoljnih poslova da bi "sledeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama".

Međutim, ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar odbacila je mogućnost zajedničke kontrole Slovenije, Austrije i Nemačke na južnoj slovenačkoj granici prema Hrvatskoj.

Ocenila je da bi to povećalo opasnost da se Slovenija pretvori u takozvani "hot spot", gde bi se zadržao velik broj migranata koje Austrija i Nemačka ne bi htele da prime, a izrazila je i očekivanje da će buduća hrvatska vlada prema kontroli priliva migranata imati konstruktivniji odnos od dosadašnje.

Italijanski listovi javljaju da je vest o zajedničkoj kontroli zabrinulla i vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se nemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački partner, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtev za azil migrantima koji dolaze sa severa Afrike.

Reč je o Maroku, Alžiru i Tunisu gde bi imigranti, koji u ostali deo EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu "bezbedne zemlje" u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 18:30)
Arnold [neregistrovani]

Obrati Paznju

Obrati paznju na rec " Izmakla Kontroli " . Pa jesu li oni zbilja mislili da tu ima neke kontrole? Sad, kontrola je postojala, ali sa druge strane i to da se sto vise 'izbeglica useli u zapadnu Evropu. To je jedina kontrola. Evropa mora da oslabi da bi USA mogla da nastavi da dominira i eksploatise. Prosto kao pasulj.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 18:13)
anonymous [neregistrovani]

Odluka

Odlicna vest iz EU. Nadam se da ce shodno ovoj odluci i u tom duhu biti donete i mnoge druge.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 18:08)
Robislav- Role [neregistrovani]

Sta ce postati Evrope?

Posteno: Niko ne zna!

Ostaje mozda samo veliki ime?

(ponedeljak, 18. jan 2016, 17:42)
anonymous [neregistrovani]

Као клизање на леду

Хтела је ЕУ да изведе неку нову пируету...али се омакла...

(ponedeljak, 18. jan 2016, 17:17)
anonymous [neregistrovani]

Nema panike...

ovo su dobre vijesti ,za Srbiju . Evropa ce se deset puta transformisati ,u sledecem periodu , I zasto da se panici . Srbija I bez ulaska u EU ,mora postati naprednija ,pravna ,civilizovana ,savremenija tehnoloski drzava ....bez velike korupcije ,pa zaostajemo u svemu , to je istina . A I onda ako ti se ne svidja druzina ,ne moras da ides sa njima ....naivnostv,lijenost ,nam je rak- rana ,a puna su nam usta hvale kako drugi imaju drzave , ....

(ponedeljak, 18. jan 2016, 16:42)
Makedonac [neregistrovani]

administracija i birokracija

Za ne verovati je kako Evropska unija nije u stanju da zastiti svoje vanjske granice, nego su ovim problemom inficirali i balkansku rutu koja je unutar unije. Provere na sengenskim granicama ne znaci raspad unije vec bezbedonosne vanredne mere koje sa pravom treba uvesti.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 16:29)
anonymous [neregistrovani]

Podrska

Puna podrska onima koji pokusavaju da misle svojom glavom.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 16:20)
anonymous [neregistrovani]

Domanović

Ne mogu, a da ne mi kroz mosli ne prođe Domanovićeva pripovetka "Vođa", i da se ne zapitam kuda mi to idemo? Jel u takvu Evropu? Eto evropskih vrednosti koje se pretvaraju u prah.
Za Šengenom će i euro, pa sve ostalo.

(ponedeljak, 18. jan 2016, 14:48)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Питања

Да није то наступио крај ЕУ? Ко ће је први званично напустити?