EU: Sedam država blokiralo Šengen

Evropska komisija saopštila da je Austrija odlučila da "zbog situacije s imigrantima, koja je izmakla kontroli", do februara produži od septembra uvedeni nadzor unutrašnjih šengenskih granica. Time je ukupno sedam država EU uvelo privremeni granični nadzor unutar šengenskog prostora.

Tu informaciju iznela je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto.

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti proveru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama.

Berto je navela da su, na temelju šengenskih odredaba za "prinudne prilike" Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Dodala je da su zbog procene o pretećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mere preduzele Austrija, Francuska, Nemačka i Malta.

"Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama Šengena", objasnila je Nataša Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je "produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli".

Slovenija odbija zajedničku kontrolu

Mediji u EU su preneli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva spoljnih poslova da bi "sledeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama".

Međutim, ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkeš Žnidar odbacila je mogućnost zajedničke kontrole Slovenije, Austrije i Nemačke na južnoj slovenačkoj granici prema Hrvatskoj.

Ocenila je da bi to povećalo opasnost da se Slovenija pretvori u takozvani "hot spot", gde bi se zadržao velik broj migranata koje Austrija i Nemačka ne bi htele da prime, a izrazila je i očekivanje da će buduća hrvatska vlada prema kontroli priliva migranata imati konstruktivniji odnos od dosadašnje.

Italijanski listovi javljaju da je vest o zajedničkoj kontroli zabrinulla i vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se nemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački partner, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtev za azil migrantima koji dolaze sa severa Afrike.

Reč je o Maroku, Alžiru i Tunisu gde bi imigranti, koji u ostali deo EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu "bezbedne zemlje" u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво