Amnesti: Žene izbeglice u Evropi izložene nasilju

Žene i devojke izbeglice koje stižu u Evropu se suočavaju sa nasiljem i seksualnim uznemiravanjem duže cele trase svog puta, saopštila je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenel" (AI).

Ta organizacija, sa sedištem u Londonu, objavila je danas svoj najnoviji izveštaj, baziran na prošlomesečnom razgovoru u Nemačkoj i Norveškoj sa 40 žena i devojaka koje su prekoTurske ušle u Grčku, a zatim putovale preko Balkana, prenela je agencija AP.

Te žene i devojke, koje su putovale same ili samo u društvu dece, rekle su da su se osećale posebno ugroženima u Mađarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj, gde su morale da spavaju pored stotina muškaraca izbeglica.

Među izbeglicama sa kojima je razgovarao "Amnesti" je bilo žena iz Iraka i Sirije.

Ogromna većina izbeglica i migranata koji pristižu u Evropu su muškarci, pa su zato žene posebno ranjive, navode humanitarni radnici.

ZZene navode da su u izbegličkim kampovima morale da koriste iste toalete i tuševe kao i muškarci, a neke od njih su rekle i da nisu jele niti pile kako bi izbegle potrebu da idu u toalet.

Seksualno uznemiravanje u izveštaju AI nije posebno izdvojeno od drugih vrsta nasilja.

Jedna 22-godišnja Iračanka je toj organizaciji prijavila da joj je jedan uniformisani pripadnik obezbeđenja u Nemačkoj ponudio odeću ukoliko ona provede malo vremena sa njim nasamo.

Neki humanitarni radnici navode da je teže sprečiti nasilje zbog ad hok sistema za prijem i registraciju izbeglica.

"Jedan od izazova sa kojim smo se suočili je to što međunarodnoj zajednici, odnosno vladama, treba puno vremena da shvate da je kriza tu i da ona neće tek tako nestati", izjavila je koordinator Međunarodnog komiteta spasa na grčkom ostrvu Lezbos Dženi Beker.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 10:45)
anonymous [neregistrovani]

Ovo je samo ...

ravnoteža svemu onome što se ženama dešavalo u Kelnu, drugim većim nemačkim gradovima, Švedskoj, Norveškoj i drugim zapadnim zemljama, od strane muškaraca migranata. Jednostavno, na silu i neistinom, se zamenjuju teze.