Avion sa američkim zatvorenicima napustio Iran

Avion sa četvoro američkih zarobljenika napustio Teheran i odleteo za Švajcarsku u okviru dogovorene razmene zatvorenika, rekao je američki zvaničnik.

Među njima su dopisnik Vašington posta Džejson Rezajan, bivši američki marinac Amir Hekmat, sveštenik Saed Abedini i Nosratola Kosravi.

Iranska državan televizija objavila je prethodno da je vlada oslobodila četvoro zatvorenika za dvostrukim državljanstvom, dok agencija IRNA javlja da je reč o državljanima Irana i SAD.

"U skladu sa nalogom Vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost i u skladu sa nacionalnim interesima četvoro Iranaca sa dvojnim državljastvom je oslobođeno", izjavio je javni tužilac Abas Džafari Dovlatabadi.

Nakon što je Iran oslobodio četvoro zatvorenika sa dvojnim, iransko-američkim državljanstvom, iranska agecnija IRNA je objavila da će SAD osloboditi sedmoro Iranaca koji služe kaznu u SAD.

Tužialc Abas Džafari je rekao za tu agenciju da će četvoro zatvorenika sa dvojnim državljastvom biti razmenjeno za sedam Iranaca.

Generalni sekretar Ban Kimun pohvalio je razmenu iranskih i američkih zatvorenika kao potez u pravcu poboljšanja odnosa.

broj komentara 0 pošalji komentar