Zeman: Kad je Staljin mogao sa Zapadom možemo i mi s Asadom

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da bi Zapad morao da podrži sirijskog predsednika Bašara el Asada i uđe u savez s njim protiv Islamske države kao što su svojevremeno zapadni državnici sklopili savez sa sovjetskim liderom Josifom Staljinom u borbi protiv Hitlera.

Češki predsednik podseća da se Bašar el Asad bori protiv Islamske države , kao i Zapad.

"Bašar el Asad se bori protiv Islamske države. Slično kao što je Staljin sklopio savezništvo sa zapadnim saveznicima 1941. godine, mislim da nemamo izbor i da moramo da se povežemo i sa čovekom koga kritikujemo zbog kršenja ljudskih prava, koji se, međutim, bori protiv istog neprijatelja kao i mi", rekao je češki predsednik u redovnom intervjuu za češki tabloid Blesk.

Zeman je ponovio da je uz rešenje sukoba u Siriji najrazumnije izbeglički talas zaustavljati već na granicama Evrope i vraćati ih u prve bezbedne zemlje u koje su izbeglice ušle, među koje, kako je naglasio, spada i Turska, ali da pošto nisu tamo zatražile azil, već su nastavile dalje, izvršile su krivično delo.

"Pitam se ponekad da li Italija i Grčka uopšte imaju armiju? Zato što kada bi imali armiju ne bi bilo ništa jednostavnije nego da armija obezbeđuje centre za registraciju izbeglica", rekao je Zeman i kritikovao Grčku što pušta izbeglice dalje na Balkan.

Češki predsednik izjavio je takođe da se nakon novogodišnjih napada na žene u Kelnu i nekim drugim evropskim gradovima plaši za bezbednost svoje ćerke koja je već izvesno vreme u Londonu i čeka da je prime na studije u Skandinaviji.

"Mene povremeno optužuju za kritiku islama. Prema Kuranu, muškarac ima pravo da tuče svoju ženu. Kada je svedok pred sudom, njeno svedočenje ima težinu polovine svedočenja muškarca. Neka muslimani imaju svoju kulturu u svojim zemljama ali neka je ne prenose ovamo. Kao što se videlo u Kelnu", rekao je češki predsednik.

Zeman je ponovio svoju tezu da integracija muslimanskih zajednica u Evropi nije moguća i da i on spada u onu ogromnu većinu Čeha koji se plaše izbeglica.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 17. jan 2016, 20:09)
anonymous [neregistrovani]

odgovor na islam

Vidim da si slabo informisan i da pises bez dokaza.
Ovde se neradi o islamskom ili hriscanskom zakonu jer u drzavi u kojoj zivis ne sprovodi hriscanski vec zakon ustaljen na demokratskim vrednostima.
Ceska nije hriscanska zemlja nego ateisticka ,ako nisi znao tamo zivi preko 60% ateista.I to sto pise Zeman ne odnosi se na hriscanske vec na demokratske vrednosti.

(nedelja, 17. jan 2016, 19:38)
anonymous [neregistrovani]

Храбри и они који то нису

Многи од видних личности у свету размишљају исто овако као Земан али нису храбри као он, да то јавно кажу. Охрабриће се једног дана...када буде касно...бар у односу на њих саме.

(nedelja, 17. jan 2016, 18:09)
anonymous [neregistrovani]

Ислам

Хвала вам господине Земан, Ви сте нам јасно и лепо објаснили статус жена у Исламу. То, за нашу хришћанску културу није прихватљиво!

(nedelja, 17. jan 2016, 15:06)
anonymous wasa [neregistrovani]

komentar #1

da treba pokazati prstom na neodgovornu politiku USA(nedelja, 17. jan 2016, 14:20)
anonymous [neregistrovani]

Ovakvi treba da budu

I vodeci Srpski Politicari vidoviti I razboriti kao sto je g. Zeman. Treba ZNATI a ne samo HTETI. Sa znanjem se ide napred. Tacno je ovo da bi se I bezbolnije I brze privela kraju Sirijska kriza. Ali kako da ovako danas nebulozna Evropa ne slusa "brata" Amera, kada nemaju petlju da se Smeru "zahvale" za njihove "usluge". Sveukupna svetska Politika danas je vise Egoistocno-drska , ego trezveno-razumna I to je zlo. Politika totalnih interesa mora da se kosi I ukrsta, a svi znamo sta iza toga dolazi. Pa Mungos, kada napada zmiju ne radi to sa repne strane, jer otrov zmije je u glavi I to treba unistiti. Tako I ovde , skloniti onoga ko zagovarapo Svetu ovakvu Politiku....Asadu treba pomoci, da u Siriji nestane zlo ID, a kasnije postavljati njegovo pitanje, ali iskljucivo preko Naroda Sirije I nkako drugacije....

(nedelja, 17. jan 2016, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

Uzroci terorizma su bitni da se resavaju

Zeman namerno zaboravlja da istakne Uzroke izbeglicke krize u Siriji.Libiji, Iraku.Ko je izazvao ratna razaranja?Ko je proizveo Alkaidu i IS?Ko je otvorio kampove za obuku Islamskih terorista i ko ih naoruzava?Ko je srusio vlade u Libiji, Iraku i ko rusi vladu u Siriji?Ko je zlocinacki ubio Gadafija, Sadama Huseina, i ne odgovara pravno nikome? Izbeglice i treba da traze azil u drzavama koje su najodgovornije za ratna razaranja njihovih drzava i koje nekaznjeno i dalje razaraju njihove domove i njihovu imovinu.Nemacki demonstranti ne trebaju da demonstriraju protiv izbeglica vec protiv sopstvenih aktera koji su izazvali izbeglicku krizu.