Netanijahu: Nećemo dopustiti da Iran dođe do nuklearnog oružja

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je Iran da mu Izrael neće dopustiti da dođe do nuklearnog oružja, nakon što su SAD i Evropska unija ukinule sankcije zvaničnom Teheranu zahvaljujući primeni nuklearnog sporazuma.

Premijer Izraela se oštro protivio sklapanju nuklearnog sporazuma između Irana i šest svetskih sila u julu prošle godine, tvrdeći da to neće sprečiti Teheran da proizvede nuklearno oružje.

"Politika Izraela je bila i biće sledeća: da ne dopusti Iranu da dođe do nuklearnog oružja", istakao je Netanijahu na sastanku svog kabineta.

Premijer Izraela je dodao i da će ukidanje sankcija omogućiti Iranu da dodatno podrži militante u regionu preko kojih ratuje, uključujući neprijatelja Izraela – libansku proiransku paravojnu organizaciju Hezbolah.

Izrael ne isključuje mogućnost upotrebe vojne sile kako bi sprečio Iran da proizvede nuklearno oružje, ali analitičari ističu da je jednostrana akcija veoma malo verovatna.

Netanijahu je naveo da će Izrael nastaviti da prati u kojoj meri Iran poštuje sporazume o "nuklearnoj energiji, balističkim raketama i terorizmu", kako bi na vreme uočio moguća kršenja.

Ukoliko dođe do kršenja, međunarodna zajednica bi trebalo da "preduzme oštre i agresivne sankcije" protiv Irana, istakao je izraelski premijer, dodajući da je njegova zemlja "spremna da se suoči sa svakom pretnjom".

broj komentara 0 pošalji komentar