Kačinjski: Nema predaje, ni kompromisa

U Evropskoj uniji nema konsenzusa o eventualnom uvođenju sankcija Poljskoj zbog mogućeg kršenja propisa EU kada je reč o pravnoj državi, rekao je lider poljske vladajuće Partije prava i pravde Jaroslav Kačinjski poručivši da Varšava nastavlja svojim putem.

Kačinjski je ocenio da u EU ne postoji konsenzus po pitanju eventualnog uvođenja sankcija Poljskoj.

"Moramo da idemo svojim putem, a ne da se pokoravamo nečijem pritisku. Neka se niko ne zavarava da će biti predaje ili kompromisa", rekao je Kačinjski u intervju za poljski list Žečpospolita.

Evropska komisija je odlučila da otpočne preliminarnu fazu formalne procedure procene o tome da li poljska vlada svojom reformom Ustavnog suda krši propise EU o vladavini prava.

"To će defakto zatvoriti tu diskusiju", naglasio je Kačinjski koji formalno ne obavlja nikakvu državnu funkciju, ali se veruje da ima veliki uticaj na odluke vlade ili predsednika, navodi Rojters.

Mađarski premijer Viktor Orban je već rekao da će staviti veto na eventualne sankcije Poljskoj, podseća Rojters.

Kačinjski je takođe odbacio kritike EU na račun nove poljske vlade. "Napadaju nas ni zbog čega. Ako negde politička korektnost i zakon zabranjuju da se govori onda to nije Poljska", rekao je Kačinjski.

broj komentara 0 pošalji komentar