Duda: Da li su deca izbeglica ostavljena u ratu?

Predsednik Poljske Andžej Duda potvrdio je da će Poljska ispuniti obećanje o prijemu oko 7.000 izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike, ali je kritikovao Evropsku uniju jer "ne ume da razlikuje izbeglice od gasterbajtera", prenose poljski mediji.

Andžej Duda je u intervjuu za nedeljno izdanje nemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung kritikovao muškarce u izbegličkom talasu, jer su ostavili svoje žene, majke i dece u ratu.

"Imigracija u Evropu je povezana i sa ekonomskom imigracijom, a EU ne ume među njima da napravi razliku. Većina izbeglica su mladi muškarci. Gde su njihove žene, majke, deca? Ostavljene u ratu? To se teško može razumeti", rekao je poljski predsednik.

Duda je ponovio, kao što to čini i poljska premijerka Beata Šidlo, da će Poljska ispuniti obavezu koju je preuzela prethodna liberalna poljska vlada i primiti oko 7.000 izbeglica u okviru kvota u preraspodeli izbeglica koje su već stigle u Evropu.

Ukazao je, međutim, na problem da Poljska, kao i druge postkomunističke članice teško nalaze izbeglice koje bi bile voljne da dođu u Poljsku, jer većina želi u Nemačku.

"Ljudi ne dolaze kod nas zato što mi ne možemo da im garantujemo nemačke uslove", rekao je Duda.

Poljska vlada sprema se da ove godine primi svega 400 izbeglica iz kvote od 7.000 koje bi trebalo da prihvati ove i naredne godine, a prvih 100 moglo bi da stigne u Poljsku u martu.

"Bezbednost poljskih građana je iznad prihvatanja izbeglica. Želimo da iskoristimo pravo da mi odlučujemo koje izbeglice će doći u Poljsku. Postoji još jedna bitna stvar, treba naći izbeglice koje bi htele da dođu u Poljsku", rekla je poljska premijerka Beata Šidlo.

Ranije su poljski zvaničnici najavili da će hteti prvenstveno da pomognu azilom starima, ženama i deci koji zaista beže od rata u domovini, a ne mladim muškarcima.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 09:12)
anonymous [neregistrovani]

ima pravo

Covek ima pravo. Kobajagi bezi od rata,a ostavio zenu i decu u ratnom podruciju. Ispada da su samo zene u Siriji ostale da ratuju.80% izbeglica koje su presle imaju za cilj da ostvare neku socijalu u Nemackoj i da ne rade nista. Od kako su danci skresali socijalu za 50% dobar deo emigranata bi sad da se prebaci ili u Nemacku ili Svedsku.

(nedelja, 17. jan 2016, 15:09)
anonymous [neregistrovani]

Odgovor,To se tesko... ...

...po Zakon o Azilu u Njemackoj ,mislim,da se pdrazumjeva spajanje porodica...u detalje,za pravnike je,ali predlozi su i predlazu se izmjene a uslijedice i to vrlo brzo...(licno,dodijelio bi im,ograniceni,duldung...i ko ne prihvati nacin zivota u Njemackoj,ko ne postuje vrijednosti mu,vratio bi ga u drzavu porijekla,mahom su to i do 90 % neobrazovani,potpuno nepismeni i oni se nikada nece uklopiti u sistem rada...mozda,neki od druge generacije...trece...Bauk je to a sa kojim ciljem je dosao,ko to zna?,Nijemci,"dovesce to u red"!

(nedelja, 17. jan 2016, 14:48)
Dr.Top [neregistrovani]

@Одг. То се тешко може разумети

Istina, ne dobiju automatski, ali sam zbog sazetosti i brzine pisanja komentara upotrijebio rijec automatski, da bih rekao da ce clanovi uze porodice u pravilu sigurno dobiti boravak po principu spajanja porodice "Familienzusammenführung".

(nedelja, 17. jan 2016, 12:35)
anonymous [neregistrovani]

Одг. То се тешко може разумети

"Kada se u Njemackoj smjeste onda clanovi njihove porodice automatski dobiju pravo boravka"

Чланови најуже породице нису могли да добију азил аутоматски. Чланови проширене породице - очеви и мајке нису никако могли да добију статус по том основу. Штавише од новембра прошле године Немачка је још више пооштрила и тај већ строги закон. По новом закону више ни чланови најуже породице немају право на азил по основу спајања породица.

(nedelja, 17. jan 2016, 12:29)
anonymous [neregistrovani]

@Dr.Top

svaka čast na komentaru!
Apsolutno je sve istina sto ste rekli!

(nedelja, 17. jan 2016, 11:42)
anonymous [neregistrovani]

bravo

Dobro je neko skupio hrabrost da kaze to.Vec godinu dana samo prolaze mladi muskarci i nesrazmerno malo zena i dece kao dekoracija.

(nedelja, 17. jan 2016, 11:31)
Dr.Top [neregistrovani]

То се тешко може разумети

"Где су њихове жене, мајке, деца? Остављене у рату? То се тешко може разумети"
Mladi muskarci mogu lako podnijeti sve tegobe putovanja od Sirije do Njemacke. Kada se u Njemackoj smjeste onda clanovi njihove porodice automatski dobiju pravo boravka tako da mogu doci bezbjedno sa vec dobijenim boravisnim ispravama.
"не уме да разликује избеглице од гастербајтера"
Ne da ne mogu da razlikuju izbjeglice od gastarbeitera, nego ne mogu da razlikuju izbjeglice od kriminalaca i terorista koji su preplavili zapadnu Evropu.