Читај ми!

Politika otvorenih vrata sve teže odoleva pritiscima

Izbeglički talas se ne zaustavlja, a politika otvorenih vrata prema izbeglicama, u kojoj su prednjačile Nemačka i Švedska, sve teže odoleva pritiscima.

Četrnaestogodišnji Muhamed put do Švedske prešao je sam. U Avganistanu je ostavio roditelje i nekoliko braće i sestara. Sada je u Stokholmu, u hraniteljskoj porodici.

"Trebalo je da mu budemo tranzitna porodica, pa da ide dalje u neki drugi grad, ali mi smo se toliko vezali da sam ja uspela da se izborim da on ostane kod nas", kaže Olivera Savić iz Stokholma.

Savićeva pored trojice svojih sinova, sada brine i o Muhamedu koji je počeo da uči švedski, trenira kung-fu i čeka da nastavi školovanje.

"Država smatra da ovoj deci treba zaštita i podrška kao i svakom drugom, koje treba da ide ili u dom ili u hraniteljsku porodicu", kaže Savićeva.

Zakon je stroži za odrasle. Dok im se ne odobri azil, stariji od 18 godina ne mogu da uče jezik, niti da traže posao.

I u Nemačkoj izbeglički status se čeka u velikim prihvatnim centrima. Nemačku granicu prošle godine je prešlo više od milion izbeglica, među njima 400.000 dece.

"Problem je kako će se oni poslovno sposobni uključiti u privredu i kako ih obrazovati da zarađuju novac, iako veliki magnati smatraju da je to njihova šansa, da će oni dobiti šansu za jeftiniju radnu snagu. Za sada se insistira da te izbeglice nauče nemački, a to nekada nije baš tako lako", kaže dopisnik Politike iz Nemačke Nenad Radičević.

Politika otvorenih vrata Angele Merkel sve teže odoleva pritiscima. Naročito posle nedavnih seksualnih napada u Kelnu.

"Sve se više govori da će se izbeglice iz Avganistana voditi kao izbeglice iz zemlje sigurnog porekla i da bi Avganistanci mogli da budu vraćeni", kaže Radičević.

Napadi na žene, uznemirili su javnost i u Austriji. Prestupnici su i tu uglavnom sveži azilanti.

"Slobode i prava nekih muških azilanata iz muslimanskih kultura počela su da ograničavaju davno stečena prava i slobode žena da same izađu na ulicu. Od prvog januara, promene ustavnog zakona ograničavaju prosleđivanje informacija koje se tiču javnog mira, reda i bezbednosti", kaže dopisnica RTS-a iz Austrije Vesna Knežević.

Iako je u Austriji bar deset puta manje izbeglica zatražilo azil nego u Nemačkoj, veruje se da austrijske institucije još jednu godinu kao što je bila prošla neće preživeti bez ozbiljnijih lomova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво