Liderka opozicione DPP Cai Ing-ven nova predsednica Tajvana

Liderka opozicione Demokratske napredne partije Cai Ing-ven pobedila je na predsedničkim izborima na Tajvanu. U pobedničkom govoru poručila je da će sa Kinom održavati "status kvo mira i stabilnosti", ali i da će snažno braniti suverenitet Tajvana. Premijer Tajvana podneo ostavku.

Lider Kineske nacionalističke partije (KMT) Erik Ču izjavio je da je su nacionalisti izgubili i da je KMT pretrpela izborni poraz.

Na osnovu oko polovine prebrojanih glasova, Cai je osvojila 60, a Erik Ču oko 30 odsto glasova građana, preneo je AP.

Pobedom Cai Ing-ven ostrvo će po prvi put dobiti ženu predsednicu, koja će imati jedan od najtežih poslova na svetu da balansira u osnosima sa Kinom i SAD.

U pobedničkom govoru je poručila da će sa Kinom održavati "status kvo mira i stabilnosti", ali i da će snažno braniti suverenitet Tajvana.

Ona je, na konferenciji za novinare u sedištu svoje stranke u Tajpeju istakla da ishod izbora pokazuje koliko je demokratija ukorenjena na Tajvanu i koliko tajvanski narod želi vladu "koja će sigurno štititi nacionalni suverenitet", prenosi AP.

Nova predsednica, pravnik po profesiji, poručila je da i Tajvan i Kina imaju odgovornost da pronađu uzajamno prihvatljive načine za međusobno delovanje, dodavši da se međunarodni prostor Tajvana mora poštovati.

"Naš demokratski sistem, nacionalni identitet i međunarodni prostor se moraju poštovati", poručila je Cai, naglasivši da bi bilo kakve provokacije i pritisci iz Kine destabilizovali odnose.

Cai je, takođe, pozvala na slobodu plovidbe u spornom Južnom Kineskom moru i mirno rešavanje tog spora, prenosi Rojters, podsećajući da Kina polaže pravo na gotovo celo to more. Rekla je i da će Tajvan nastaviti da jača odnose sa Japanom.

Novoizabranoj predsednici Tajvana pobedu je čestitao američki Stejt department, koji je saopštio da se raduje saradnji sa Cai, te da SAD sa tajvanskim narodom dele dubok interes za dalji mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, navodi Rojters.

Premijer Tajvana Mao Či-kuo podeneo je ostavku nakon poraza koji je pretrpela vladajuća Kineska nacionalistička partija (KMT) na današnjim predsedničkim izborima, saopštila je vlada.

Podnošenje ostavke na Tajvanu je formalnost u trenutku kada vladajuća stranka izgubi na izborima, preneo je Rojters.  

Stanovnici Tajvana se protive jačanju odnosa sa Kinom i zabrinuti su zbog stagnacije ekonomije, kao i zbog zahteva Pekinga za političkim ujedinjenjem, prenose agencije.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво