Holandska vlada: Specijalni sud za OVK biće u Hagu

Sedište Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) biće u Hagu i trebalo bi da počne da radi ove godine. Tu najavu su pozdravili holandski zvaničnici istakavši da je važno da pravda bude zadovoljena.

Đurić: Na delu zataškavanje zločina

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić podržava nastojanja da se odgovorni za ratne zločine kazne, a krivica za njih personalizuje.

To je, kaže, nužan deo procesa pomirenja i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama.

Podseća i da Albanci na Kosovu i Metohiji do sada nisu pokazali spremnost i sposobnost da sami procesuiraju svoje sunarodnike koji su činili zločine, kao i da je na delu njihovo kontinuirano prećutkivanje i zataškavanje.

Pred Specijalnim sudom, kako se navodi, vodiće se procesi za zločine počinjene tokom i neposredno posle sukoba na Kosovu.

U saopštenju holandske vlade navodi se da će se procesi voditi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim protivnicima 1999–2000. godine".

Navodi se da je holandska vlada ovim praktično odgovorila na zahtev EU da taj sud bude na teritoriji Holandije.

"Neki delovi kosovskog društva možda vide moguće osumnjičene kao borce za slobodu i postoji mogućnost da se svedoci osete ugroženima na Kosovu. Zbog toga je razmotrena mogućnost suđenja van Kosova", precizira se u saopštenju.

Holandski ministar spoljnih poslova Bert Kunders je tim povodom naglasio da je "važno da pravda bude zadovoljena".

Kunders i ministar za bezbednost i pravdu Ard van der Stor naveli su da Holandija veruje da ima "posebnu odgovornost kao zemlja domaćin brojnih međunarodnih i drugih specijalnih krivičnih sudova i tribunala".

"Ovo je dobra prilika da obezbedimo konačno zadovoljenje pravde i ljude pozovemo na odgovornost za zlodela koja su počinili", poručio je Van der Stor.

Sud koji će činiti međunarodne sudije uspostavlja se u skladu sa kosovskim zakonom, napominje se u saopštenju i dodaje da to znači da to neće biti međunarodni tribunal, već kosovski nacionalni sud koji sprovodi pravdu van Kosova.

Ta pravosudna institucija će, napominje se, raditi u skladu sa najvišim međunarodnim standardima proceduralnog prava, a osuđene osobe neće izdržavati kaznu u Holandiji.

Gradonačelnik Haga Jozijas van Artsen pozdravio je uspostavljenje suda u, kako je naveo, gradu mira i pravde.

"Sve dok nema pravde, ne može biti ni istinski trajnog mira. Zato je od najveće važnosti da ovaj sud radi u našem gradu", poručio je on.

Inače, sud će biti smešten u zgradi gde je nekada bio Evropol čim bude izgrađen deo u kom će biti sudnica, a do tada sedište suda će biti na nekoj drugoj lokaciji u Hagu.

Odluka da sud bude u Hagu doneta je nakon konsultacija između EU, kosovskih i holandskih vlasti, a finansiraće se iz sredstava EU.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 16. jan 2016, 08:22)
anonymous [neregistrovani]

Iskrenost i odugovlačenje!

Nenad Kecmanović je napisao da neki ljudi ne veruju u teoriju zavere, ali da "za neke stvari jednostavno nema drugog objašnjenja". Ovo odugovlačenje sa formiranjem suda za zločine OVK, sve dok svedoci ne umru ili ih neko ne likvidira, se lepo uklapa u Kecmanovićevo viđenje stvari. Iskrenost EU zvaničnika je pala na ispitu!

(subota, 16. jan 2016, 04:19)
tijana [neregistrovani]

sud

Niste se trebali bas toliko" truditi".Istinu svi znamo.

(petak, 15. jan 2016, 19:54)
anonymous [neregistrovani]

laz

Zasto onda Hasim Taci vec nije uhapsen. Propala stvar.Samo da se operu ,ali niko nece sedeti u zatvoru.

(petak, 15. jan 2016, 19:47)
igo [neregistrovani]

Nepravda

Kakav bre sud posle 17 godina,pa sta ste radili do sada. Sudili ste samo Srbe a one glavne krivce ste amnestirali.Ali pogledajte koliko su vec svedoci izginuli do sada i pobijeni.To ste namerno cekali da se dogodi pa da pocne sudjenje.Kad nema svedoka. 

(petak, 15. jan 2016, 18:04)
Rade [neregistrovani]

pravda

Bice to isto kao Gotovina, Glavas itd.

(petak, 15. jan 2016, 17:04)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Најнезависнији суд

Биће то најнезависнији суд у свету, јер су плате судијама из буџета ЕУ.