Berlin vraća autobus sa izbeglicama u Bavarsku

Sirijske izbeglice koje je bavarski lokalni zvaničnik autobusom doveo do kabineta kancelarke Angele Merkel, u znak protesta protiv njene migracione politike, proveli su noć u Berlinu, a danas će biti vraćene u Landšat.

Autobus sa tridesetak sirijskih izbeglica, u pratnji policije posle puta dugog 550 kilometara, stigao je sinoć ispred zgrade Kancleramta gde se istovremeno, nevezano za njihov dolazak, okupilo desetak demonstranata koji su uzvikivali "Merkel mora da ode".

Predsednik okruga Landšat Peter Drajer koji je došao na ovu ideju, bio je u autobusu sa 31 izbeglicom, a po dolasku u prestonicu rekao je da svi moraju da im obezbede "humani tretman".

"U ovom obimu i za ovako kratko vreme mi to jednostavno više ne možemo da garantujemo", rekao je Drajer objašnjavajući svoj potez.

Izbeglice su po dolasku do kabineta kancelarke, ostale u autobusu oko sat vremena usled konfuzije koja je nastala zbog pitanja gde će biti smeštene, pošto su na raspolaganju imali samo centre za azil.

"Pomalo sam razočaran pošto sam bio u kontaktu sa kabinetom kancelarke i nisam očekivao da izbeglice budu smeštene u kampovima ovde u Berlinu", rekao je Drajer.

Velt je ranije objavio da je Drajer najavio da će, ako zatreba, lično platiti smeštaj izbeglica u nekom hotelu.

Reagujući na ovu situaciju, portparol nemačke vlade Štefan Zajber je u saopštenju naveo da je smeštaj za stotine hiljada migranata koji su došli u Nemačku prethodnih meseci u nadležnosti saveznih pokrajina i opština.

"Vlada je svesna da trenutni broj izbeglica predstavlja značajan izazov u celoj Nemačkoj, a naročito u Bavarskoj", rekao je Zajbert dodavši da će ove godine lokalnim vlastima biti obezbeđena dodatna finansijska podrška.

Portparol Berlinske socijalne službe Saša Langebah izjavio je za Velt da očekuje da se ovakvi postupci predstavnika bavarskih vlasti "preko leđa izbeglica" više neće ponoviti.

U protivnom neka im bavarske vlasti stave na raspolaganje svoje predstavništvo u vladinoj četvrti u Berlinu, poručio je Langebah.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво