Читај ми!

Šulc: EU ne može izbeći obavezu prihvatanja izbeglica

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da češki predsednik i premijeri Slovačke i Mađarske samo glasno govore da neće izbeglice, dok druge članice Evropske unije ćute ali izbeglice isto tako ne primaju.

Martin Šulc je, u intervjuu poljskoj Gazeti viboršča, rekao da se obaveza prihvatanja izbeglica ne može izbeći.

"Miloš Zeman, Robert Fico, Viktor Orban govore glasno 'ne želimo izbeglice', ali i druge vlade u EU, iako ništa ne govore, izbeglice ne primaju. Delim stav vlada: Nemačke, Austrije, Švedske, zemalja Beneluksa, ali i Francuske, da se ne može izbeći ta obaveza", rekao je Šulc.

Upozorio je da su rešenje za izbegličku krizu u Evropi pragmatični potezi, nikako ideologija.

"Nadam se da će poboljšanje zaštite spoljnih granica EU i poštena podela onih izbeglica kojima je pomoć zaista potrebna među članice EU pomoći da se uključe u zajedničku imigracionu politiku", rekao je Šulc.

Nemački socijalista na čelu EP odbio je optužbe iz nekih starih članica EU i povodom izbegličke krize da je politika proširenja pogrešan korak i da je treba zamrznuti, jer i nakon decenije ogromnih finansijskih ulaganja iz evropskih fondova Mađarska je u rukama Viktora Orbana. Evropska komisija počela je nadzor nad Poljskom zbog pretnje da konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog idu ka sistematskom ugrožavanju pravne države.

"Ako pogledate neke desničarske stranke u Holandiji, Francuskoj, Danskoj, Italiji, vidite istu koncepciju, isti pogled na svet. To nije samo istočnoevropski fenomen, iako u tom delu Unije takve stranke češće dolaze na vlast. Uveren sam da uprkos izvesnoj verbalnoj radikalizaciji u javnoj debati ogromna većina Poljaka deli zajedničke evropske vrednosti. A smatram da je proširenje EU bilo ogroman uspeh", rekao je Šulc.

Predsednik EP podsetio je da je Poljska u poslednjih 15 godina u okviru pristupnog procesa i kao članica EU doživela neviđeni napredak i da Unija svojim fondovima mora da pomaže privredni rast Poljske jer to donosi koristi svim članicama EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво