Klinika u Gracu zamenila bebe, majka saznala istinu posle 25 godina

Nakon 25 godina jedna majka je, nakon što je dala krv, ustanovila da dete, o kojem se brinula dve i po decenije, nije njena rođena ćerka. Kako piše bečki dnevnik "Klajne cajtung", došlo je do zamene beba u klinici. Tužba porodice odbačena zbog zastarelosti.

U periodu između 15. oktobra i 20. novembra 1990. na Univerzitetskoj klinici u Gracu došlo je do zamene beba, piše bečki dnevnik Klajne cajtung.

Ova greška otkrivena je tek nedavno prilikom dobrovoljnog davanja krvi.

Porodica, koja se suočila sa ovom neočekivanom vešću, optužila je kliniku i traži da se pronađe njihovo rođeno dete. Oni su podneli krivičnu prijavu tužilaštvu, a postupak je odbačen, uz obrazloženje da je slučaj zastareo.

"Nije dokazano da se to desilo kod nas. Mi smo sa porodicom u kontaktu i trudimo se da rasvetlimo slučaj. Ako se zamena dogodila stvarno kod nas želim da se, u ime klinike, izvinim pogođenima", rekao je direktor Univerzitetske klinike u Gracu Gebhard Falcberger.

Klinika ukazuje da je u periodu kada je došlo do navodne zamene rođeno 200 devojčica, te bi, da se slučaj u potpunosti rasvetli, bilo neopgodno da 200 žena pristane na DNK test.

Bolnica je, zbog ovog slučaja, formirala poseban tim koji će svim ženama, koje to žele, omogućiti dobrovoljni DNK test.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 15. jan 2016, 16:04)
Др [neregistrovani]

Не нужно!

Није нужно да дијете наслиједи крвну групу од родитеља, за утврђивање родитељства се метода крвних група одавно не користи!

(petak, 15. jan 2016, 13:37)
anonymous [neregistrovani]

Dobro zapazanje

Bravo majstore! Sve tacno!

(petak, 15. jan 2016, 13:27)
anonymous [neregistrovani]

Koje licemerje?

Slucaj zastareo kada treba neka drzavna institucija da odgvara za svoje greske? A ukoliko treba obican smrtnik neki dug da vrati to ne zastareva???

(petak, 15. jan 2016, 12:04)
anonymous [neregistrovani]

Замена

Разлика између запада и нас је што се тамо све крије и не дозвољава да се зна а често су гори. Можда сада не пристају да се не сазна да је ко зна колико од 200 беба тек тако промешано. А и било би паметно тим женама да, колико год волеле своју децу, ипак провере да ли су и они извучени у мешању.

(petak, 15. jan 2016, 11:32)
anonymous [neregistrovani]

wow

Eto, i na zapadu je sve moguce :(

(petak, 15. jan 2016, 11:04)
Dunja [neregistrovani]

Bebe

U vremenskom periodu koji oni navode nije najverovatnije rodjeno 200 devojcica. Na zapadu se ne radja mnogo dece i u periodu od 5 dana u jednoj bolnici se ne rodi 200 bebe oba pola.