Moskva: Uništeno više od hiljadu terorističkih ciljeva

Ruska avijacija je od početka godine sprovela 311 vazdušnih napada tokom kojih je pogodila 1.097 terorističkih ciljeva u Siriji, izjavio je načelnik glavne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj.

Sergej Rudskoj je istakao da je najviše objekata uništeno u provincijama Alep, Idlib, Latakija, Hama, Homs, Damask, Dajr el Zor, Haseke, Darja i Raka, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, gađani su infrastrukturni objekti, postrojenja za proizvodnju i preradu nafte, kao i skladišta vojne opreme.

Načelnik glavne uprave Generalštaba ruske vojske je naglasio da je zahvaljujući vazdušnim napadima ruskih snaga više od 150 gradova i sela oslobođeno od terorista u Siriji, od kraja decembra prošle godine do prvih dana u januaru 2016. godine.

"U decembru 2015. godine, militanti su proterani iz 134 mesta i gradova i iz još 19 naselja u prvim danima nove godine", rekao je Rudskoj.

Uz pomoć ruskih vazdušnih snaga sirijska vojska je uspela da preuzme kontrolu nad nizom važnih tačaka i oslobodi naselja u provinciji Latakija, koja su ključna za napade, naveo je Rudskoj.

"Tokom prethodnih nekoliko dana, preuzeta je kontrola nad nizom važnih tačaka, šest sela je oslobođeno, uključujući ona koja su ključna za dalji napredak ofanzive ka Mgariji i Kadinu", rekao je načelnik glavne uprave Generalštaba ruske vojske.

Rudskoj je istakao i da su komandanti Islamske države Bašar Muhamed el Katur i Muhamed Izamel ubijeni tokom borbi u Siriji, u provinciji Hama.

Međutim, prema njegovim rečima, iako međunarodna zajednica ulaže napore kako bi zaustavila pomoć teroristima, novi regruti dolaze iz Turske u severoistočni deo provincije Latakije.

Nastavlja se ofanziva na Raku 

Rudskoj je dodao da odredi sirijske demokratske vojske uz podršku ruske avijacije nastavljaju ofanzivu na Raku, prestonici takozvane Islamske države u Siriji.

Kako je naveo, ruski vojni avioni podržali su 11 sirijskih opozicionih jedinica, koje broje više od 7.000 pripadnika, dok su sirijske opozicione jedinice napredovale na putu ka Palmiri za 50 kilometara.

Ruske vazdušne snage su, takođe, u poslednjih nekoliko dana izvršile 19 vazdušnih napada u cilju podrške jedinicama Armije slobodnih plemena, koja je u sastavu južnog fronta Sirijske slobodne armije, naveo je načelnik glavne uprave Generalštaba ruske vojske.

"Sirijske vladine snage nastavljaju da napreduju dok se teroristi suočavaju sa gubicima i primorani su da napuste svoje pozicije", naveo je Rudskoj.

Načelnik glavne uprave Generalštaba ruske vojske je podvukao i da neprekidno raste broj ljudi koji se bore protiv terorista u okviru sirijske demokratske opozicije istakavši da je to rezultat ujedinjenih napora svih snaga koje žele da oslobode Siriju od terorista.

"Mi smo uvereni da zajedničkim naporima trenutne sirijske vlade i drugih patriotskih snaga moguće ostvariti konačnu pobedu nad terorizmom", poručio je Rudskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара