Turska firma izbeglicama prodavala neispravne prsluke

Jedna turska kompanija je uhvaćena u pokušaju da proda izbeglicama neispravne prsluke za spasavanje, napravljene od materijala koji postaje teži kada se natopi i koji doprinosi da se brže potone.

Turska policija upala je u radionicu u Izmiru - lučki grad koji je često polazna tačka za migrante u nadi da će doći do Evrope - i zatekli radnike kako pune prsluke materijalima za ambalažu umesto sadržajem koji pluta, javlja Bi-Bi-Si.

Policija je zaplenila 1.200 prsluka, a među radnicima su bile u i dve mlade Sirijke.

Sirijci se često okupljaju u Izmiru tražeći način da stignu na brod kojim bi bili prokrijumčareni u Evropu.

Kako bi zaradili novac za brod traže posao, zajedno sa hranom i skloništem, gde god mogu.

Na migrantima je da pronađu prsluk za putovanje, a pravilno napravljeni prsluci koštaju do 150 dolara, navodi Bi-Bi-Si, prenosi Sputnjik.

Loši prsluci mogu da koštaju i 15 dolara, ali oni skoro da ne plutaju, ali bez obzira na to mnogi očajni migranti će ih i dalje kupovati.

Ovi prsluci su često crni i slabo su uočljivi na otvorenom moru.

U četvrtak, policija u Izmiru je zaplenila oko 300 lošijih prsluka od sirijskih imigranata koji su ih već kupili, navodi turski list "Hurijet".

Sait Guderoglu, jedan od najvećih proizvodača u Turskoj, izjavio je da ovi lažni prsluci za spasavanje mogu da ugroze onog koji ga nosi čak više nego da uopšte nema prsluk.

„Takvi prsluci za spasavanje su napravljeni od materijala za rančeve i ispunjeni su sunđerom, a pošto sunđer apsorbuje vodu, prsluci vuku ljude i mogu uzrokovati njihovo davljenje“, rekao je on.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 09. jan 2016, 11:31)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Boze ,da covek ne poveruje. Ovi turci su bas zli. Neverovatno. Dusan