Američka raketa 2014. greškom isporučena Kubi

Američka raketa "helfajer" bez bojeve glave greškom je 2014. godine transportovana iz Evrope na Kubu, objavio "Volstrit džornal".

Iako raketa nije sadržavala eksploziv, Volstrit džornal navodi da je prisutna zabrinutost da bi Kuba mogla da podeli detalje o toj tehnologiji sa potencijalnim američkim protivnicima poput Severne Koreje ili Rusije.

Američki list je objavio tu informaciju pozivajući se na anonimne izvore, ali ju je za AP potvrdio i jedan američki zvaničnik upoznat sa tom situacijom, koji nije ovlašćen da o tome govori javno, pa je zatražio da ostane anoniman.

Prema podacima američkog ministarstva odbrane, "helfajer" je laserski navođen projektil vazduh–zemlja, težak oko 45 kilograma, koji može da bude ispaljen iz helikoptera poput "apača" ili bespilotne letelice kao što je "predator".

Anonimni zvaničnik je rekao da je proizvođač rakete, kompanija "Lokhid Martin", bio ovlašćen da izvozi projektil bez bojevog punjenja, za potrebe vežbi NATO-a.

On je naveo da su za grešku u transportu rakete, koja je završila na Kubi, odgovorni "Lokhidovi" špediteri i dodao da američke vlasti sarađuju sa tom kompanijom na povratku projektila.

Zvaničnik je istakao da SAD ne žele da bilo kakva odbrambena tehnologija ostane u nesavezničkoj zemlji, bilo da ona ima kapaciteta da je koristi, i dodao da je prisutna velika zabrinutost da bi Kuba mogla da da pristup raketi nekim tehnički naprednijim zemljama.

Kako piše list, raketa je bila ispravno transportovana u Španiju, gde je korišćena u vojnoj vežbi. Zatim je krenula na zaobilazno putovanje kroz Španiju, Nemačku i Francusku, da bi završila na aerodromu "Šarl de Gol" u Parizu. Sa njega je trebalo da bude vraćena natrag na Floridu, ali je umesto toga ukrcana na let "Er Fransa" za Havanu.

Američki zvaničnici su zatražili od kubanske vlade da vrati raketu, navodi Volstrit džornal.

Te dve zemlje su u julu 2015. ponovo uspostavile diplomatske odnose nakon više od 50 godina.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 08. jan 2016, 17:57)
anonymous [neregistrovani]

Kuba

Daleko je to od rakete. To je malo bolja petarda. To i za Kubance nije neka senzacija.

(petak, 08. jan 2016, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

Bajke za (veoma) malu decu!

Ili do ovoga nikada nije doslo ili su je namerno tamo poslali. "Greska" je nemoguca.

(petak, 08. jan 2016, 12:52)
slavko [neregistrovani]

Helfajer

je raketa još iz 80ih godina, na veliko korištena u Kuvajtu i kasnije Iraku. Naravno nisu sve eksplodirale pa ih ima u pustinjskom pesku još na stotine. Ništa novo za Ruse ali Kubanci verujem da su u čudu.

(petak, 08. jan 2016, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

Raketica

Ta raketa je sada u Rusiji. Klonirana na hiljade primeraka...