Gadafi upozoravao Blera na džihadiste

Ubijeni libijski lider Moamer Gadafi upozorio je pre četiri godine bivšeg britanskog premijera Tonija Blera na pretnju od islamističkog ekstremizma za Evropu, pokazuju telefonski razgovori dvojice političara koje je objavio Komitet za inostrane poslove britanskog parlamenta.

Gadafi je 25. februara 2011. godine, kada su u Libiji već izbili neredi, objašnjavao Bleru da pokušava da zaštiti zemlju od boraca Al Kaide, objavio je britanski Telegraf.

"Ne napadamo mi njih, nego oni nas. Hoću da vam kažem istinu. Ova situacija nije tako komplikovana, sve je jednostavno – u Severnoj Africi su se pojavili ogranci organizacije Al Kaida. Ogranci u Libiji su slični onima koji su bili u Americi uoči 11. septembra", rekao je tada Gadafi.

Libijski lider je Bleru rekao i da su džihadisti nabavili oružje i da uteruju ljudima strah u kosti.

"Ljudi ne mogu da izlaze iz kuća, ali niko ne predstavlja realnu sliku, ovde nema stranih dopisnika. Molili smo sve svetske reportere da dođu i da vide istinu. To su naoružane bande. S njima nema dogovora", upozoravao je Gadafi.

Prema njegovim rečima, cilj terorista bio je uspostavljanje kontrole nad Sredozemljem i potom napad na Evropu.

Toni Bler tada je odgovorio da je neophodno pronaći mirno rešenje situacije.

Tri nedelje nakon razgovora koalicija zapadnih zemalja, u kojoj je bila i Velika Britanija, počela je da bombarduje Libiju kako bi svrgnula Gadafija.

Telegraf navodi da je Toni Bler dva puta telefonom zvao libijskog lidera, pokušavajući da ga nagovori da napusti zemlju.

S obzirom na to da je posle njegovog svrgavanja Libija doživela potpuni krah i da građanski rat i dalje traje, britanski list zaključuje da su se Gadafijeva upozorenja, izgleda, obistinila.

Danas mnoge delove Libije kontrolišu ekstremisti povezani sa Islamskom državom.

Predsednik Komiteta za inostrane poslove Krispin Blant rekao je da će Komitet, u okviru istrage o događajima u Libiji, razmotriti "proročko upozorenje" Gadafija.

Prema njegovim rečima, svedočanstva kojima Komitet raspolaže u ovom trenutku, govore o tome da su "zapadni političari bili manje pronicljivi od Gadafija u vezi sa rizicima intervencije, kako za libijski narod, tako i za interese Zapada".

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 08. jan 2016, 13:25)
nezavisni [neregistrovani]

Blair

Neverovatno je današnje čovečanstvo. Taj isti Toni Bler danas putuje okolo i savetuje druge države, i na taj način ubire dobre pare. Tragično, ali čak i kod nas. Čovek koji je u stvari sve uvek znao (i ovo o Libiji, i o Irakunkada je lagao svoj parlament o Sadamovom hemijskom oružju, o Srbima u bivšoj Jugoslaviji.....)
U stvari je tu i problem. Ne on kao takakv kakav je, nego u čovečanstvu koje je "sposobno" da guta laži, a da se oni koji lažu bogate na tome. U stvari, svaka mu čast. Čovek zna da koristi položaj koji mu omogućava da laže sve oko sebe, i da na taj način zarađuje. A zna i da postoje narodi sa "kratkim" pamćenjem.

(petak, 08. jan 2016, 13:20)
anonymous [neregistrovani]

Zapad je stvorio mudzahedine

Zapad je i stvorio ,naoruzao i istrenirao dzihadiste u svojim kampovima za obuku a potom ih slao u Jugoslaviju itd...Medlen Olbratjt i Bil Klinton sa Veslijem Klarkom uz Hans Ditrih Gensera itd su glavni tvorci dzihadista u bosni i na kosovu,odakle su se sirili po celome svetu uz njihov blagoslov...E pa sada kada su poceli i zapadnjake da ubijaju ,tek sad ce da vide potplacivanje albanskih i drugih dzihadistickih lobija i lobista kojima mora da se sudi i osudi robija!!!

(petak, 08. jan 2016, 12:38)
anonymous [neregistrovani]

@__"Pukovnik Gadafi...pristalica pravednog društva i veliki prijatelj Srbije"

Ako smem da Vam odgovorim? Kažete da "svetski političari greše". NE, ne greše oni, nego to namerno čine pod uticajem 6 sestara naftnih kompanija koji baš teže ka haosu. Opasna je to i moćna mafia.

(petak, 08. jan 2016, 09:08)
anonymous [neregistrovani]

Kakva

prorocanstva,Bler je to sto mu je govorio Gadafi znao mnogo bolje od njega.

(petak, 08. jan 2016, 08:49)
anonymous [neregistrovani]

Razlog

U trenutku svrgavanja Gadafija americke i britanske naftne kompanije su imale dug prema Libiji blizu dve milijarde dolara. Njegovim ubistvom taj dug je nestao, eto vam glavni razlog.

(petak, 08. jan 2016, 08:20)
anonymous [neregistrovani]

Gadafi

je rekao da u Evropi ima skoro 50 miliona muslimana i da nikakav rat za osvajanje nije potreban, već da će natalitetom i brojnosti osvojiti Evropu.

(petak, 08. jan 2016, 07:37)
Dejan BL-RS [neregistrovani]

Jedini način da se zemlja

odbrani od strane intervencije, prilikom rješavanja unutrašnjih problema, je jakon i moderno opremljenom vojskom.

(petak, 08. jan 2016, 07:26)
Darko [neregistrovani]

Pronicljivost

Da, baš nisu političari sa zapada znali šta će se desiti.
Njih je zanimala jedino Libijska nafta, za čiju eksploataciju su isticali ugovori o koncesiji sklopljeni između firmi sa zapada (Italijanski ENI, i druge) i Libije. Gadafi nije želio dalje da produžava ugovore, nego da Libija nastavi dalje sama sa eksploatacijom i prodajom.
Zapadu to nije odgovaralo ....

(petak, 08. jan 2016, 02:33)
anonymous M78 [neregistrovani]

najpametniji presednik

bijo sam manager licno za kucu presednika Gadafija i njegovu familiju, ,kompletna posluga se sastojala od Jugoslovena iz svih bivsi republika Jugoslavije.Dosta sam putovao s predsenikom Gadafijem tako da sam upoznao dosta drugih drzavnika,kada smo putovali unutar Libiye bijo sam iznenadjen njegom spsobnoscu da drzi govor po 2 sata bez napisanog teksta a da neponovi istu rjec,inace u slobodno vreme jako je puno citao knjige ipod satora,bijo je veliki prijatelj Jugoslavije,mnogo mi je zao sto se dogodilo sa njim i negovom familijom posebno sinovima Harubo,Matasom, Hamisom kao i sa Sefislamom koji je sada u zatvoru..Nemogu da zamislim sto pisu novinerazne da se razbacivao sa parama ,tvrdim da nije isytina za mene je on bijo najsiromasniji predsednik na svjetu,,primera radi kada bi zavrsil sa vecerom za familiju on bi dosao u kuhinju da pregleda da nismo bacili hleb u kantu za smece,primao je platu 500libiski dinara i svebi dao ekonomu za nabavku kucni potrepstina,imali smo dnevno 3kgmesa 10ljudispemati obrke4puta plus ako neko dodje iznenada,hocu reci da su velike neistine pisano o njemu injegovoj familiji,nek mu je vecna slava78

(četvrtak, 07. jan 2016, 23:28)
Ivan [neregistrovani]

Pukovnik Gadafi...pristalica pravednog društva i veliki prijatelj Srbije

Kakva je to šteta što je Evropa stala na stranu protivnika Muamera Gadafija. Prosto se pitam da li je moguće da svetski političari prave takve strašne greške u proceni, ili je to samo deo nekog ''višeg'' prilično zlog plana za koji uopšte ne znamo...