Keri: Vreme da Kina promeni stav prema Severnoj Koreji

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je u telefonskom razgovoru sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiom jasno stavio do znanja da se stav Kine prema Severnoj Koreji pokazao kao neuspešan i da je vreme da se izmeni.

Keri je istakao da su SAD do sada poštovale stav Kine prema Severnoj Koreji, ali da, nakon što je Pjongjang navodno testirao hidrogensku bombu, mora doći do promena.

Ji i Keri su se dogovorili da će blisko sarađivati da bi utvrdili korake koje mogu da preduzmu u vezi sa rastućom zabrinutošću zbog nedavnog severnokorejskog nuklearnog testa.

Istovremeno, Pentagon je saopštio da američko ministarstvo odbrane i dalje razmatra sa Južnom Korejom različite opcije kao odgovor na testiranje.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi ranije je rekao da američka vlada sumnja u istinitost tvrdnje Pjongjanga da je izveo prvi test hidrogenske bombe.

Džoš Ernest, portparol Bele kuće, takođe je rekao da prve analize nisu u skladu sa tvrdnjama Severne Koreje da je uspešno testirala hidrogensku bombu, prenosi AFP.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 08. jan 2016, 11:42)
anonymous [neregistrovani]

Vrjeme je

da oni prestanu provocirati Kinu, jer to može izazvati ogromne posledice po njih. Ovaj čovjek u zadnje vrijeme izjavljuje veoma čudne stvari u najmanju ruku. Ne vjerujem da im nije jasno da su izgubili 70% uticaja u svijetu ali još pokušavaju da dokažu drugima da nisu. Živo me interesuje kako će oni "narediti" Kini da to uradi a uz to zaboravili su Rusiju. Bez obizira na javne izjave Moskve Rusiji ne pada na pamet da prepusti tako važan strateški položaj. Pošto amerikancima nije uspjelo da to urade na Krimu prešli su na drugu stranu. Uzaludno...

(petak, 08. jan 2016, 08:51)
Чича из Шумадије [neregistrovani]

Овај Кери је још у 20. веку

Или не схвата или мора тако да прича, али ово је 21. веик, много се тога променило... утицај САД све више бледи, јавиле се и друге велесиле, тотална доминација САД је прошлост...
Ово постаје смешно, Кери тражи од Кине да мења своју спољну политику... са којим правом, није лако разумети.

(petak, 08. jan 2016, 06:10)
Mislilac [neregistrovani]

Vreme je

Vreme je da vi promenite odnos prema celom svetu!!!

(petak, 08. jan 2016, 05:23)
dedza [neregistrovani]

jel

Pa jel ti vodis Kinesku spoljnu politiku ili Kina?

(petak, 08. jan 2016, 02:49)
Crni [neregistrovani]

Izvozna demokratia

Keri: "Vreme da Kina promeni stav prema Severnoj Koreji"
Kina da ih razoruza i izgladni, a onda cemo mi da navalimo da ih demokratisemo, pa ce da uzivaju kao u Libiji, Siriji, Iraku...

(četvrtak, 07. jan 2016, 22:43)
MiRa [neregistrovani]

Stvarno

...je krajnje vrema da vi gledate vasa posla u vasem dvoristu i da ne gurate nos u sve i svasta po celom svetu.