Osuđen jer je lagao imigracione vlasti u SAD

Srpski izbeglica Slobodan Mutić osuđen je u Ohaju na dve godine zatvora, jer je slagao u imigracionim dokumentima u SAD da nikada nije bio umešan u ratni zločin, etničko čišćenje ili genocid.

Slobodan Mutić će biti vraćen u Hrvatsku na suđenje po optužbi za ratne zločine pošto odsluži kaznu u SAD, izjavio je portparol tužilaštva u Klivlendu Majk Tobin, prenosi AP.

Mutić (53) je živeo u mestu Barberton u Ohaju od 1999. godine, a Interpol je izdao za njim poternicu 2002. godine.

Oženjen je i ima dvoje dece. Radio je u topionici kada su ga federalni policajci 2012. godine ispitivali o tome šta je radio tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Vlasti kažu da je Mutić priznao u pisanoj izjavi 1992. godine da su on i još jedan muškarac ubili jedan hrvatski par dok su bili pripadnici srpske milicije. Mutić je osumnjičen i za ubistvo treće osobe, ali to nije povezano sa etničkim čišćenjem, rekao je Tobin.

On je u decembru priznao da je kriv za laganje u imigracionim formularima.

"Naša zemlja prihvata izbeglice ali ne kriminalce koji krše ljudska prava. Okrivljeni je lagao da bi ušao u ovu zemlju i ne zaslužuje privilegije i slobodu koje ona nudi", saopštio je u američki tužilac Stiven Detelbah.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jan 2016, 22:14)
anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Podrzavam,ako je kriv

Podrzavam odluku pravosudja SAD-a,ako je tacno to sto je navedeno,ali mi je tesko i jako mucno,kada institucije te drzave,gledajuci spoljnu politiku,dozvole sebi da pricaju o ljudskim pravima,laganju,ratnim zlocinima,etnickom ciscenju i td. Takodje i price o ne prihvatanju kriminalaca me pogadjaju kada se setim koliko se u toj zemlji(postoje javni podaci),svakog minuta dogodi pljacki,ubistava,silovanja i drugih raznih kriminalnih radnji.To me natera da se pitam,odakle im pravo da uopste pricaju o tome.

(četvrtak, 07. jan 2016, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

USA

Kad si najaci onda mozes da lazes a svi ostali moraju da veruju! A a kad si medju najslabijima (kao mi) onda se laganje ostro kaznjava! To ti je zakon jacega!

(četvrtak, 07. jan 2016, 20:04)
anonymous [neregistrovani]

Vrlo vazno

Vrlo vazno sto je lagao. I USA je lagala da Sadam ima oruzje za masovno unistenje. I sta je bilo? Nista ! Naredni cilj je bio Asad. Ko je sledeci?

(četvrtak, 07. jan 2016, 18:09)
anonymous [neregistrovani]

Re: Laz

"Samo" je potpisao? To je kao da kažeš da je on samo pucao u one koje su drugi izabrali. Još gore ako je angažovao druge da mu lažiraju papire, jer je i prekršaj tako veći (to je već organizovani kriminal). Naravno da je sve i politika, jer su oni odavno morali da znaju za njega, pa nisu reagovali, kao što ne reaguju ni za mnoge druge. Činjenica je i da ne znam za evropsku državu koja bi ga kaznila zatvorom zbog laganja, eventualno bi ga proterali na 2-5 godina. Ali, činjenica je da on jeste lagao i to sa jasnim motivom ilegalnog ulaska (jer ga legalno nikada ne bi pustili kao osobu osumnjičenu za ubistvo). Činjenica je i da je nekom drugom oduzeo mesto, zbog kvota. Sad, sasvim je druga tema što u Americi imaš više slobode u zatvoru, nego na slobodi. Samo bih napomenuo da on uopšte nije u zatvoru zato što je ubica, niti mu je suđeno.To suđenje sledi tek po izručenju Hrvatskoj. Amerika sa tim nema veze, niti može da mu sudi.

(četvrtak, 07. jan 2016, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

istina kad tad izlazi

U. SAD. 2 godine kazna. Toje. vrlo malo najmanje 30 God treba da mu daju nema veze ko je i kakve nacionalnosti je jel si ubijo kazniga i to dobro nema zakona za to. Kad ga ne kaznis dobro i pustis ga na slobodu on ponovo ce da ubija danas mene a sutra ceka i tebe i onog drugog i tako dalje da sam neki velikas i da se pitam jel si ubijo ubiga to publicno pa ko je daje i da vidimo onda dali ce neko da ubija

(četvrtak, 07. jan 2016, 15:18)
anonymous [neregistrovani]

Laz

On nije nista slagao kad je ulazio u SAD, on je samo potpisao ono sto su mu drugi poturili da potpise. Cesto puta se desava da je to potpisivanje veoma dobro placeno bas onima koji odobravaju ulazak u SAD. To Amerikanci dobro znaju ali para je para, uzmi koliko mozes pa ga onda sudi kad ti vise ne treba.

(četvrtak, 07. jan 2016, 15:00)
anonymous [neregistrovani]

А Артуковић ....

А Артуковић је због своје "хуманистичке прошлости 40 година заслужено уживао слободу и привилегије коју ове државе нуде". Је ли тако "паметни" Перо?

(četvrtak, 07. jan 2016, 14:26)
anonymous [neregistrovani]

...

A sta cemo sa onima koji su nas bombardovali i unistili drzavu?A? Ko ce njima da sudi,moj prikane?

(četvrtak, 07. jan 2016, 11:47)
pera [neregistrovani]

U lazi su...

U lazi su kratke noge! Dobro sto su ga uhvatili, red je da ubica bude kaznjen.

Cestitke americkoj policiji.