Proslava Božića u svetu

Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u Rusiji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Makedoniji i Crnoj Gori. Obeležavaju ga Jerusalimska patrijaršija i Kopti u Egiptu. Očekuje se da će se u Moskvi tokom dana na liturgijama okupiti oko 350.000 ljudi.

Božićna liturgija je održana u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, a služio ju je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Bogosluženju je prisustvovao i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

"Želim svima da pronađu spokoj i pomirenje. Molim se da ratovi i krvavi sukobi prestanu. Dobrota će kroz mir doći do svih nas", rekao je patrijarh Kiril.

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je službi u Pokrovskom hramu u selu Turginovo u Tverskoj oblasti, udaljenoj oko 200 kilometara od Moskve.

Poglavar Jerusalimske patrijaršije Teofil Treći služio je liturgiju u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu. Službi je prisustvovao i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Mnogi egipatski Kopti Božić su dočekali u Crkvi Svetog Marka u Kairu, gde je liturgiju služio poglavar koptske crkve Tavardos Drugi. Službi su prisustvovali predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, ali i predstavnici islamske zajednice.

"U ime Alaha, došao sam da pozdravim svoju hrišćansku braću. Hteo bih da naglasim da su Egipćani uvek bili tolerantan narod, pun ljubavi", poručio je šeik Mazar Šahin.

Božić je pravoslavnim vernicima koji ga danas slave čestitao i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja.

"Draga braćo i sestre, danas osećamo duhovnu bliskost sa našom pravoslavnom braćom. Poželimo im mir i blagostanje", rekao je papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve

Papa je pozvao okupljene na Trgu Svetog Petra u Vatikanu da pravoslavne vernike pozdrave i aplauzom.

broj komentara 0 pošalji komentar