Bela kuća: Nema dokaza da je Pjongjang testirao hidrogensku bombu

Prve analize navodnog nuklearnog testa Severne Koreje ne dokazuju da je Pjongjang testirao hidrogensku bombu, saopštila je Bela kuća, istakavši da bi takav čin bio oštro kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN. Stejt department ističe da je Severna Koreja izvela nuklearnu probu, ali da nije reč o hidrogenskoj bombi.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da se prve analize ne podudaraju sa tvrdnjama severnokorejskog režima o testiranju hidrogenske bombe, prenosi Rojters.

Ernest je dodao da Vašington pokušava da sazna pojedinosti o navodnoj nuklearnoj probi.

"Svako nuklearno testiranje predstavlja flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN", naglasio je Ernest.

Ernest je dodao da ništa što se dogodilo u poslednjih 24 sata nije navelo SAD da promeni svoju procenu tehničkih i vojnih kapaciteta Severne Koreje.

U međuvremenu, i portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je da Vlada SAD smatra da je Severna Koreja izvela nuklearnu probu, ali da sumnja da je u pitanju pitanju prvi test hidrogenske bombe.

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je da je severnokorejski test "velika provokacija" koja preti međunarodnom miru i bezbednosti, naglasivši da je taj čin očigledno je kršenje mnogih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"Ne prihvatamo i nećemo prihvatiti Severnu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem i ovakvi potezi samo jačaju našu odlučnost", dodao je Keri i pozvao Severnu Koreju da "izabere bolji put".

Američki ministar odbrane Ešton Karter i njegov južnokorejski kolega Han Minku složili su se u telefonskom razgovoru da bi taj incident "trebalo da ima posledice".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija hitno zaseda povodom tvrdnji Severne Koreje da je izvela uspešnu probu hidrogenske bombe.

Petnaestočlani Savet bezbednosti razmatra uvođenje dodatnih sankcija zvaničnom Pjongjangu zbog te neočekivane nuklearne probe, koju je generalni sekretar UN Ban Kimun nazvao "duboko uznemirujućom" i "destabilizujućom za regionalnu bezbednost", prenela je agencija AFP.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара