Savet bezbednosti osudio Severnu Koreju, spremaju se dodatne mere

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je na hitnoj sedici oštro osudio probu hidrogenske bombe koju je jutros izvela Severna Koreja.

Petnaestočlani Savet bezbednosti je u saopštenju naveo da čin Pjongjanga predstavlja kršenje rezolucija 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013) i 2094 (2013), kao i zabranu razvijanja nuklearnog oružja, ali i čistu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti. 

Članice najmoćnijeg tela UN iskazale su i odlučnost o preduzimanju daljih mera protiv te akcije Severne Koreje.

"Radićemo sa drugima na rezoluciji o dodatnim sankcijama", izjavio je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft.

Savet bezbednosti je zasedao iza zatvorenih vrata, na zahtev SAD i Japana, koji insistiraju na novom nacrtu rezolucije UN o dodatnim sankcijama Severnoj Koreji.

Eventualne dodatne mere protiv Pjongjanga zavise od Kine, članice Saveta koja ima pravo veta.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da je "suviše rano" reći da Rusija podržava nove sankcije Severnoj Koreji i dodao da njegova zemlja treba prvo da ima uvid u nacrt nove rezolucije pre donošenja odluke.

Rusija je jedan od saveznika Severne Koreje.

Generalni sekretar UN Ban Kimun nazvao je probu "duboko uznemirujućom" i "destabilizujućom za regionalnu bezbednost", prenela je agencija AFP.

Severna Koreja je ranije danas saopštila da je izvela svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta.

Vest o izvođenju probe emitovana je na severnokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, a kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga.

"Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje", napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usled fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom.

Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu modernu napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара