ID proizvodi oružje za obaranje aviona?

Teroristi Islamske države mogu da proizvode oružje koje bi moglo da obara putničke i vojne avione, javlja televizija "Skaj njuz".

Kako se navodi, stručnjaci i naučnici koji rade za ID u gradu Raki uspeli su da proizvedu improvizovane toplotne akumulatore za rakete tipa "zemlja–vazduh".

Oni na taj način mogu da modernizuju hiljade raketa za koje su zapadne vlasti tvrdile da su zastarele, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, teroristi će te rakete moći da opreme termičkim navođenjem što bi povećalo njihovu preciznost na 99 odsto, ističe Skaj njuz.

I list Indipendent piše da su teroristi odavno imali pristup tim zastarelim raketama, ali da, međutim, nisu imali neophodnu tehnologiju kako bi ih koristili.

Uporedo sa time, teroristi su sproveli testiranje automobila sa daljinskim navođenjem, koji bi bio korišćen za terorističke napade.

Automobil bi bio napunjen eksplozivom i kontrolisan daljinskim upravljačem, dok bi za volanom sedela lutka.

ID preti uništenjem saudijskih zatvora sa džihadistima 

Islamska država je zapretila da će uništiti zatvore u Saudijskoj Arabiji u kojima se iza rešetaka nalaze džihadisti, nakon što je Rijad pogubio 47 osoba, među kojima 43 osuđena pripadnika Al Kaide. 

Džihadistička organizacija, koja je preuzela odgovornost za napade u Saudijskoj Arabiji i intenzivirala operacije u susednom Jemenu, precizirala je da će joj se na meti naći zatvori El Hair i Tarfija gde se nalaze mnogi podržavaoci Al Kaide i ID, preneo je Rojters.

"Islamska država uvek nastoji da oslobodi zarobljenike, ali procenjujemo da se pitanje zarobljenika neće okončati osim ako se ne iskoreni vladavina tirana i njihovi zatvori ne sravne sa zemljom", navodi se u tekstu koji je ID objavila na internetu.

Iako su ID i Al Kaida rivali koji jedni druge osuđuju na ideološkim osnovama, ujedinjeni su u neprijateljstvu prema Saudijskoj Arabiji, koja ih je obe proglasila za terorističke grupe i iza rešetaka stavila hiljade njihovih podržavalaca, navodi britanska agencija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jan 2016, 15:09)
anonymous [neregistrovani]

SAD im to omogucava

Povecati napade na ruske avione je poenta. Oterati Putina. Mogli bi i SAD da ostanu bez aviona.

(sreda, 06. jan 2016, 12:44)
Petar [neregistrovani]

To oružje bi pre uništilo samu ID

Ne mogu da verujem da oni u ovoj situaciji mogu proizvesti tako složeno oružje. Zna se ko im to omogućava.

(sreda, 06. jan 2016, 12:14)
Ranko [neregistrovani]

Verovali ili ne!?

Da li iko normalan moze poverovati u ovu vest? Mi, koji se malo razumemo u princip rada ovakvih sistema,znamo da oni spadaju u visoko sofisticirane, te da se komponente za ovakve rakete proizvode samo u visoko razvijenim industrijama.To nadalje znaci da im opet neko prodaje cipove,procesore,motore pa cak i gorivo koje oni ne mogu da proizvedu.U pitanju je i dalje dil izmedju energetskih muckarosa i ID a sto za cilj ima sto duzu eksploataciju sirijske i iracke nafte.Zapad je totalno neiskren i ne bira sredstva da dodje do cilja.

(sreda, 06. jan 2016, 12:11)
anonymous [neregistrovani]

Povjerovo...

Jos samo da povjerujem u ovu pricu...mnogo mi lici na one price o "umejerenim" ili "pomoci Siriskoj opozici" a o ono teroristi do zuba naoruzani a sada i tehnicki dostizu nivo koji je mnogo razvijenim drzavama tesko da postignu...mnogo interesantno... stvarno cemo se svega naslusati.