Mirovnjaci UN optuženi za seksualno zlostavljanje

Pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici optuženi su da su seksualno zlostavljali četiri devojčice, rekao je portparol svetske organizacije.

Zlostavljanje je prijavljeno štabu misije UN u glavnom gradu Bangiju, koji je zatražio od tri države čiji su mirovnjaci navodno učestvovali u maltretiranju da sprovedu istragu, prenosi AFP.

Misiju UN u Centralnoafričkoj Republici "MINUSKA", koja broji oko 11.000 ljudi, od ranije potresaju skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjem.

Niz seksualnih skandala počeo je letos, kada su vojnici iz Francuske, Ekvatorijalne Gvineje i Čada optuženi da su tokom šest meseci zlostavljali nekoliko dečaka.

Optužbe su prouzrokovale smenu tadašnjeg Visokog predstavnika UN, kog je zamenio gabonski diplomata Parfe Onanga-Anjanga, koji je obećao da će zlostavljači biti kažnjeni "bez milosti".

Od dolaska Onanga-Anjange u avgustu, štabu je prijavljeno 17 slučajeva seksualnog zlostavljanja, a optuženi su pripadnici vojnog, policijskog i civilnog osoblja misije.

Prema pravilima Ujedinjenih nacija, istraga i krivično gonjenje vojnika za koje se sumnja da su počinili ozbiljna krivična dela je u nadležnosti država članica.

Mirovna misija "MINUSKA" raspoređena je u Centralnoafričkoj Republici od aprila 2014. da bi štitila civile ugrožene međuetničkim i međureligijskim sukobima u toj afričkoj državi.

broj komentara 0 pošalji komentar