Pojačane tenzije na Bliskom istoku, Rijad ukida letove za Teheran

Saudijska Arabija ukida avio-saobraćaj za Iran, kao i sve ekonomske odnose sa tom zemljom. U novom zatezanju odnosa na Bliskom istoku zbog napada na saudijsku ambasadu u Iranu, Rijad je prekinuo diplomatske odnose sa Teheranom. To su učinili i Bahrein i Sudan.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel el Džubir je u intervjuu za Rojters rekao da će ta zemlja ukinuti vazdušni saobraćaj sa Iranom, kao i sve komercijalne veze sa tom zemljom, ističući da je Rijadu trebalo da bude odato priznanje, a ne kritike, zbog pogubljenja 47 osoba osuđenih za terorizam, javlja Rojters.

Ističe da će građanima biti zabranjeno da putuju u Iran, ali da su iranski hodočasnici dobrodošli u Meku i Medinu.

Iran mora da se ponaša kao "normalna zemlja", a ne kao "revolucionarna" i da poštuje međunarodne norme pre nego što odnosi budu obnovljeni, dodao je Džubir. 

Šef saudijske diplomatije prethodno je rekao da ta zemlja neće dozvoliti Iranu da "potkopava bezbednost kraljevine".

"Napad na Ambasadu i Konzulat Saudijske Arabije predstavlja flagrantno krššenje međunarodne konvencije", istakao je saudijski ministar.

Tvrdi da je istaknuti šiitski sveštenik Nimr el Nimra, koji je jedan od 47 pogubljenih, bio terorista umešan u napade.

Prethodno su, pored Rijada, diplomatske odnose sa Iranom prekinuli Bahrein i Sudan – zbog napada na saudijsku ambasadu u Teheranu. Odluku Bahreina objavio je ministar za informisanje Isa el Hamadi.

Do poslednjih tenzija među arapskim zemljama došlo je pošto je Saudijska Arabija u subotu pogubila šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti u toj zemlji, što je izazvalo je proteste u Teheranu, gde je napadnuta saudijska ambasada.

Saudijska Arabija, a potom i Bahrein i Sudan, posle toga su prekinuli diplomatske odnose s Iranom, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svog ambasadora u Iranu i sveli diplomatske odnose s tom zemljom na minimum.

El Nimr (56) pogubljen je zajedno s još 46 osoba, a bio je centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. u okviru Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011.

Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Protesti u Iraku zbog pogubljenja sveštenika

Hiljade Iračana protestovali su u Bagdadu, Nadžafu i Basri zbog pogubljenja šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra.

Demonstranti u Bagdadu, čije je okupljanje organizovao uticajni šiitski sveštenik Muktada el-Sadr, tražili su prekid diplomatskih odnosa s Rijadom. Na protestu su paljene zastave SAD, Velike Britanije i Izraela.

Predsednik odbora iračkog parlamenta za bezbednost i odbranu Hakim el Zamili optužio je Saudijsku Arabiju za "pravljenje podela među muslimanima".

Do poslednjih tenzija na Bliskom istoku došlo je pošto je Saudijska Arabija u subotu pogubila šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti u toj zemlji, što je izazvalo proteste u Teheranu gde je napadnuta saudijska ambasada.

Posle Saudijske Arabije diplomatske odnose s Iranom su prekinuli i Bahrein i Sudan, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svog ambasadora u Iranu i sveli diplomatske odnose s tom zemljom na minimum.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво