Rijad prekida odnose sa Teheranom, diplomatama rok od 48 časova

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel el Džubeir rekao je da Rijad prekida odnose sa Iranom nakon napada na ambasadu u Teheranu. Saudijske diplomate koje su radile u Teheranu evakuisane su, javlja TV stanica El Arabija.

Saudijski ministar je rekao na konferenciji za medije da osoblje iranske diplomatske misije ima 48 časova da napusti zemlju.

"Kraljevina, u svetlu ovih dešavanja, objavljuje prekid diplomatskih odnosa sa Iranom i traži od predstavnika diplomatskih misija ambasade, konzulata i kancelarija da odu u roku od 48 sati. Ambasador je pozvan da bi ih o tome obavestio", rekao je saudijski ministar.

Džubeir je naveo da je napad u Teheranu izveden, kako je rekao, u skladu sa ranijim iranskim napadima na strane ambasade i iranskom politikom destabilizacije regiona stvaranjem "terorističkih ćelija" u Saudijskoj Arabiji.

Džubeir je istakao da Rijad neće dozvoliti da Islamska Republika ugrozi bezbednost sunitske kraljevine.

Saudijska TV stanica El Arabija je javila da su saudijske diplomate, evakuisane iz Irana posle napada na ambasadu, doputovale u Dubai i da su na putu za domovinu.

Saudijska Arabija pogubila je juče 47 ljudi osuđenih za terorizam, uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr el Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanih "arapskim prolećem".

Njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona. 

Iranski demonstranti upali su rano jutros u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnevni što je Rijad pogubio El Nimra.

Demonstranti, koji su se u znak protesta okupili ispred ambasade, upali su u zgradu i počeli da pucaju, nakon čega ih je policija udaljila, javila je iranska novinska agencija ISNA. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара