Saudijska Arabija pogubila 47 ljudi, Iran i Jemen besni

Saudijska Arabija pogubila je danas 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr el Nimritsa. Žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona. Protesti u Bahreinu, policija upotrebila suzavac. Marš studenata muslimanske vere u Iranu.

Većina pogubljenih bili su uključeni u napade Al Kaide od 2003. do 2006. godine, navelo je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju, prenosi Rojters.

Iran, u kome većinu čine šiiti upozorio je da će Saudijsku Arabiju "skupo koštati" pogubljenje El Nimritsa.

AP ocenjuje da bi pogubljenje El Nimritsa moglo podstaći demonstracije šiita koji su u manjini u Saudijskoj Arabiji, koja je uglavnom koncentrisana na istoku države i Bahreinu.

El Nimrits je žestoko kritikovao vladu na Bahreinu gde je monarhija na čijem su čelu pripadnici sunita ugušila proteste šiita 2011. godine.

Amnesti internešenel je ocenio da je ubistvo sveštenika bilo deo kampanje saudijskih vlasti da suzbije protivnike.

Pre hapšenja 2012. godine El Nimrits je rekao da narod ne želi vladare koji ubijaju demonstrante.

Saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova optužilo je El Nimritsa da stoji iza napada na policiju i da radi za šiitski Iran, najvećeg regionalnog rivala Saudijske Arabije.

Oštre reakcije zbog pogubljenja sveštenika

Pogubljenje sveštenika El Nimritsa izazvalo je žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Saudijsku Arabiju da podržava terorizam i ubija protivnike režima, prenosi Rojters.

"Saudijska Arabija podržava teroriste i radikalne sunite, ubijajući i suzbijajući one koji kritikuju vladu u zemlji", saopštio je portparol ministarstva Husein Džaver Ansari, kako prenosi IRNA.

Bivši premijer Iraka Nuri el Maliki smatra da će pogubljenje "uglednog sveštenika" obeležiti kraj vlade Saudijske Arabije.

"Oštro osuđujemo te gnusne sektaške prakse i smatramo da će pogubljenje sveštenika El Nimra srušiti saudijski režim kao što je i pogubljenje mučenika (Muhameda Bakira) el Sadra Sadama (Huseina)", rekao je Maliki govoreći o istaknutom šiitskom svešteniku ubijenom 1980. godine.

Ugledni irački sveštenik Moktada el Sadr pozvao je Irak i zemlje Persijskog zaliva na demonstracije zbog pogubljenja El Nimra.

"Tražim šiitima u Saudijskoj Arabiji da pokažu hrabrost u svom odgovoru čak i putem mirnih demonstracija, kao i šiiti u Persijskom zalivu, kako bi zaustavili nepravdu i terorizam vlade u budućnosti", naveo je El Sadr na svom vebsajtu.

Oglasio se i jemenski pokret Huti koji je saopštio da je reč o "svetom svešteniku" oštro kritikujući vlast u Saudijskoj Arabiji.

"Kraljevska porodica El Saud je danas pogubila svetog ratnika, velikog sveštenika Nimr Bakr el Nimritsa posle lažnog suđenja koje je predstavljalo jasno kršenje ljudskih prava", navedeno je na zvaničnom sajtu Huta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво