Razbijena kriminalna mreža krijumčara migranata

U zajedničkoj operaciji nekoliko evropskih država, uz podršku Evropola, razbijena je kriminalna mreža krijumčara ilegalnih migranata u Evropsku uniju, saopštio je Evropol.

Policija i pravosudni organi Austrije, Grčke, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva učestvovali su u akcijama koje su rezultirale razbijanjem organizovane kriminalne grupe i hapšenjem 23 osumnjičenih - sedam u Austriji, 13 u Grčkoj, dvoje u Švedskoj i jednog u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Krijumčari su uglavnom sirijskog i grčkog porekla, ali i palestinskog.

Veruje se da je organizovana kriminalna grupa krijumčarila ilegalne migrante, većinom Sirijce, iz Turske, a zatim im pomagala na njihovom putu od Grčke u druge članice EU preko balkanske rute, od Makedonije, Srbije, Mađarske, Austrije, Nemačke i dalje ka severu.

Smatra se da je ova grupa krijumčarila oko 100 migranata dnevno i da je bila aktivna od 2013, navodi se u saopštenju.

Prema obaveštajnim podacima prikupljenim do sad, zarada članova grupe iznosila je blizu 10 miliona evra.

Čoveka koji se sumnjiči da je vođa grupe, uhapsili su pripadnici Nacionalne agencije za kriminal Ujedinjenog Kraljevstva na jednoj adresi u Liverpulu.

Transport migranata sprovodili su uglavnom grčki državljani uz koordinaciju jednog albanskog državljanina, koji je blisko sarađivao sa vođom kriminalne grupe.

Sedište kriminalne mreže bilo je u Grčkoj, čije bi pripadnike migranti, bilo u Turskoj ili na putu ka Grčkoj, kontaktirali na svom putu ka severnoj Evropi.

Migrantima je bila pružana svaka pomoć, od transporta preko lažnih dokumenata, do smeštaja, a plaćali su kešom ili prebacivanjem novca.

Osumnjičeni su komunicirali mobilnim telefonima, a pokušali su da ostanu nezapaženi i izbegnu hapšenje, i korišćenjem društvenih mreža i onlajn komunikacije.

Evropol je podržavao istragu od početka, kroz pomaganje u razmeni podataka između država članica, pružanje analitičke podrške istražiteljima, kao i finansiranje i organizovanje operativnih sastanaka, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи